15/03/2021

Studenten doneren massaal bloed tijdens Bloedserieusweek in Leuven

Het Rode Kruis en de Leuvense studenten zijn op maandag 15 maart gestart met hun jaarlijkse bloedinzamelactie, Bloedserieus. Ze riepen op om ook dit jaar massaal te komen doneren. Dat had effect: met 2.400 inschrijvingen waren alle plaatsen volzet. Het Gymnasium in Heverlee en het Martelarenplein in het centrum zijn dit jaar de twee inzamelpunten van de actie. Door de coronacrisis zijn er wel extra veiligheidsmaatregelen genomen.

Bloedserieus doorbreekt dit jaar een traditie door het gekende inzamelpunt op het Ladeuzeplein in te ruilen voor een nieuwe locatie: het Martelarenplein. Daar kunnen de studenten terecht op woensdag en donderdag. Maandag waren ze welkom in het Gymnasium in Heverlee en ook dinsdag kunnen ze daar nog doneren. De actie is een initiatief van de Leuvense studenten zelf, met ondersteuning van het Rode Kruis-Vlaanderen.

‘We hebben minder donoren dan andere jaren door de verminderde capaciteit, maar alle plaatsen waren wel volzet’ – Nicole Timis

Voorzitster van Bloedserieus Leuven Nicole Timis was duidelijk tevreden over de organisatie en de hoge opkomst: ‘We hebben minder donoren dan andere jaren door de verminderde capaciteit, maar alle plaatsen waren wel volzet. Ongeveer 2.400 studenten hebben zich ingeschreven, waarvan 80-90% effectief doneert.’ Op het einde krijgen alle bloeddonors een goed gevulde goodiebag mee naar huis. Zo wil de organisatie hen bedanken voor hun inspanning. 

Ondanks de lockdown in België blijft het Rode Kruis bloed inzamelen. De inzamelingen zijn namelijk nodig om de bloedvoorraad op peil te houden. Hiervoor nam de organisatie wel voorzorgsmaatregelen en moesten donoren zich inschrijven. Studenten die zich ziek voelden, bleven best thuis.

Voor de komende dagen zijn alle momenten in het Gymnasium en op het Martelarenplein volzet. Studenten die toch nog willen doneren kunnen, na afspraak, terecht in het donorcentrum van het UZ Leuven campus Gasthuisberg. 

 

Tekst: Igor Bulcke, foto’s: © Igor Bulcke