03/03/2021

Studenten ruimen afval op na bijeenkomst op het Sint-Pietersplein in Gent

Het Sint-Pietersplein in Gent lag er vuil bij op woensdagavond, nadat er een feest losbarstte met zo’n duizend studenten. Toen studenten Elsie Sarrau en Charlotte Nollet dit vanuit hun raam zagen gebeuren, besloten ze om samen het afval op te ruimen. ‘We vonden het zo erg dat we al onze vuilniszakken pakten om alles op te ruimen’, aldus Elsie.

Toen de politie woensdagavond rond 19 uur ter plekke kwam, zijn veel feestvierende jongeren zo snel mogelijk gevlucht. Dat zorgde ervoor dat er onder andere wijnglazen, portefeuilles en zakken chips bleven liggen. ‘Het was wel echt duidelijk dat de meesten gingen lopen en gewoon hun spullen achterlieten toen de politie eraan kwam’, legt Lore Naegels uit, een studente die meehielp met de opruimactie.

Bubbel van vier

Elsie Sarrau en Charlotte Nollet konden alles meevolgen vanuit hun raam. Toen de grote massa weg was, gingen ze met hun vuilniszakken al het afval oprapen. Verschillende studenten kwamen hen hulp aanbieden en tegen het einde van de avond waren ze met ongeveer tien tot vijftien mensen. Samen vulden ze zeker vijftien vuilzakken.

 

De jongeren vulden samen zeker vijftien vuilzakken. © Elsie Sarrau

Gisteren heeft de stad Gent 100 krijtcirkels laten tekenen op het Sint-Pietersplein. Dat blijkt uit een artikel van De Morgen. De cirkels dienen om studenten met maximaal vier te laten samenzitten. Ze hebben een diameter van zes meter met een afstand van vier meter tussen de cirkels. Ook komen er extra afvalkorven op het plein.

In shock

Studenten Shannon Veireman en Lore Naegels waren slechts enkele van de vrijwilligers die spontaan begonnen helpen. ‘We hadden via TikTok gevolgd wat er was gebeurd en zijn dan naar het Sint-Pietersplein gefietst om eens te gaan kijken. We hadden dus niet gepland dat we afval gingen opruimen, want we wisten niet dat het plein er zo ging bij liggen’, aldus Shannon. ‘We waren echt in shock toen we daar aankwamen. We zagen dat er al mensen aan het opruimen waren, dus we wilden meteen helpen’, legt Lore uit. Op het einde van de avond hebben ze besloten om de vuilzakken samen te zetten zodat de afvaldienst het vuil makkelijk kon meenemen.

Beloning

Ivago, de vuilnisdienst van Gent, belooft de studenten een verrassing voor hun inzet. Donderdag kregen de studenten een bericht dat ze hun adres mochten doorgeven. Later zullen ze dan een beloning toegestuurd krijgen.

Vuilzakken op Twitter

‘Natuurlijk zijn er studenten die het verknoeien voor iedereen. Maar ik heb deze foto online gezet met de boodschap dat er zoveel meer zijn die wél echt hun best doen om zich aan de maatregelen te houden. Ik denk dat ik voor veel mensen kan spreken als ik zeg dat we het beu zijn dat zogezegd “alle studenten” het verpesten. Uiteindelijk hebben wij dat plein opgeruimd en niet de mensen die zeggen dat iedere student onverantwoordelijk is’, zegt Lore. Ze had nooit verwacht dat er zoveel reactie op de tweet ging komen. Doordat de post is rondgegaan, kreeg ze berichten van mensen die ook hadden geholpen. Zo kon Lore hun adressen doorgeven aan Ivago zodat ook zij een beloning krijgen. ‘Dit is de andere kant van het verhaal. Het nieuws dat studenten stonden te feesten heeft veel meer aandacht gekregen. Daarom vinden wij het belangrijk dat men weet dat sommige studenten wel hun verantwoordelijk dragen’, vindt Shannon.

 

 

Tekst: Marte Everaerts, foto: © Michiel de Koninck