04/03/2021

Stuvo helpt studenten rouwen met online ontmoetingsavonden

Moeite om het verlies van iemand te verwerken? Dan kan je terecht bij de ontmoetingsavonden van de dienst Studentenvoorzieningen Thomas More. Tijdens zo’n samenkomst bieden twee begeleiders de studenten een plekje om hun verhaal te doen. Hanne Van Daele (22), die in november haar plusmoeder verloor, was aanwezig op de eerste avond: ‘Elk verhaal sloten we af met een glimlach.’

Al enkele jaren organiseert de dienst Studentenvoorzieningen ontmoetingsavonden voor studenten in rouw. Tijdens zo’n avond zijn er maximum zes studenten en twee begeleiders aanwezig. De eerste samenkomst vond op 2 maart plaats. Op 10 maart is er nog een nieuwe bijeenkomst voor andere studenten. Net zoals in december kunnen ook deze avonden niet fysiek plaatsvinden door de coronacrisis. ‘We vonden dat we beter iets online konden organiseren dan helemaal niets’, zegt studentenbegeleider Nele Doumen. ‘Bij de afgelopen editie in december was dat goed verlopen en daarom hebben we dat nog eens herhaald.’

‘Het is de bedoeling om het stil te maken, een warme avond te organiseren, waar er verbondenheid is met elkaar’ – Nele Doumen

Tijdens de online sessie kan iedereen zijn verhaal vertellen en naar elkaar luisteren. ‘Het is geen rouwtherapie of psycho-educatie’, verduidelijkt Doumen. ‘We gaan niet zeggen wat rouw is en hoe je ermee  moet omgaan. Nee, het is de bedoeling om het stil te maken, een warme avond te organiseren, waar er verbondenheid is met elkaar. Iedereen krijgt de tijd om zijn verhaal te doen.’ Online proberen de begeleiders het wel gezellig te maken. Zo vroegen ze de deelnemers om in een rustige omgeving te gaan zitten, een dekentje te pakken en een warm drankje te voorzien. Iedereen had ook zelf een theelichtje gepakt om de personen die ze missen te herdenken.

Na 10 maart moeten Thomas More- studenten wachten tot het volgend academiejaar voor een nieuwe bijenkomst om te rouwen met elkaar. Stuvo hoopt tegen dan de avonden opnieuw fysiek te kunnen organiseren op de verschillende campussen van de hogeschool. Heb je geen zin in zo’n groepsavond, maar toch nood aan een gesprek? Dan kan je ook een individueel gesprek aanvragen met één van de studentenbegeleiders van Stuvo. Bij hen kan je niet alleen terecht met je verdriet, maar ook wanneer je twijfelt over je studiekeuze of je te veel stress ervaart.

‘Rustige en respectvolle avond’

Student journalistiek Hanne Van Daele was één van de deelnemers. In november verloor ze haar plusmama en had ze zich ingeschreven voor de ontmoetingsavond in december. Die was helaas volzet waardoor ze de samenkomst van 2 maart heeft bijgewoond. ‘Het was een rustige en respectvolle avond. Iedereen kreeg de tijd om zijn verhaal te doen. Het waren trieste verhalen, maar die sloten we elke keer af met een glimlach. We waren ook trots op wat we hadden bereikt na ons verlies.’ In het begin vroeg Hanne zich af of dit iets voor haar was, maar het deed haar toch deugd: ‘Ik vond het fijn om te vertellen over de persoon die ik mis en het medeleven te voelen van anderen.’

We waren ook trots op wat we hadden bereikt na ons verlies‘ – Hanne Van Daele

© Hanne Van Daele – Hanne raadt zo’n avonden ook aan bij haar medestudenten.

Voor de avond van 10 maart zijn er nog plaatsen beschikbaar. Alle Thomas More-studenten zijn welkom. Je kan je inschrijven door een mailtje te sturen naar een van de studentenbegeleiders. Meer informatie is terug te vinden op het studentenportaal van Stuvo

 

Tekst: Igor Bulcke, foto: Külli Kittus via Unsplash