04/03/2021

Van hip pads tot genderloze scheercrème: nieuwe gendershop in Gent heeft het allemaal

Queer café Blond opende 20 februari de deuren als gloednieuwe gendershop ‘Blender’ op het Anseelplein in Gent. Het is de eerste gendershop in België. De uitbaters toverden het café om tot een winkel om hun LGBTQ+ cliënteel op een andere manier te bedienen. In de winkel vind je verschillende hulpstukken zoals penisprothesen, borstenbinders om je borsten minder zichtbaar te maken, en plastuiten. 

Eigenaar Tilke Wouters vond het zelf heel moeilijk om online een borstbinder te vinden. ‘Het werd duidelijk hoe afhankelijk je bent van het internet voor producten die je wel zou moeten kunnen passen’, vertelt mede-eigenaar Eva Destoop. ‘Op basis daarvan is onze gendershop ‘Blender’ ontstaan. Een hulpstuk kopen is een proces van trial and error, van aandoen en kijken wat het beste bij jou past. We willen ook zo breed mogelijk gaan in de maten die we aanbieden, zodat we zoveel mogelijk klanten verder kunnen helpen.’

‘Wij bestaan voor iedereen die er nood aan heeft’

Safer space 

Zowel Blond als Blender probeert zo toegankelijk en veilig mogelijk te zijn voor zoveel mogelijk mensen. ‘Wij noemen onszelf een safer space. Met behulp van enkele richtlijnen zorgen wij ervoor dat het een aangename plek is en blijft. Xenofobie, racisme, homofobie en dergelijke zijn niet getolereerd. Wij bestaan voor iedereen die er nood aan heeft en zullen blijven bestaan zolang er vraag naar is’, aldus Destoop. 

Privé-afspraak

Voor sommigen kan de drempel te hoog zijn om een hulpstuk aan huis te laten leveren. Daarnaast kan binnenwandelen in de winkel ook eng zijn. ‘Ik kan me voorstellen dat het een groot succes is, maar ikzelf zou het gevoel hebben dat ik mezelf verraad van het moment dat ik daar binnenwandel’, vertelt een transman anoniem aan 21bis. Maar ook hier heeft de winkel al in voorzien. Destoop vertelt: ‘We zijn bereid de winkel te openen op een ander moment voor als iemand liever alleen wil komen. Je kan ons dan contacteren via onze Instagram pagina. We vinden het belangrijk om elke klant zo goed mogelijk tegemoet te komen.’ 

‘We hebben mapjes waar je al onze producten kan terugvinden’, gaat Destoop verder. ‘Elk product wordt voorzien van een korte beschrijving. Voor sommigen kan het te confronterend zijn om naar een hulpstuk toe te wandelen en het te kopen. Ze kunnen in de map kijken en bij bijkomende vragen kunnen ze altijd bij ons terecht. Zo is de stap iets minder groot.’

Voor bijkomende vragen over Blender kan je terecht op hun officiële Instagram. Hier vind je ook de producten terug met een korte beschrijving. 

 

Tekst & foto’s: © Akyna Peeters