18/04/2021

Als student in Gent? Ga uit in ‘t Zuid

Gent Zuid bruist van de energie. Door de ligging van de universiteit en hogescholen palmen de studenten de buurt volledig in. En wat is er als student leuker dan eens goed shoppen, lekker eten en genieten van een portie cultuur? Voor de reeks Reporting the City zoeken 21bis-redacteurs Dewy De Leeneer en Helena Van Lierop voor jou de leukste plekjes in ‘t Zuid op.

Plezier in het Kunstenkwartier

Ben je op zoek naar cultureel vermaak? In Gent Zuid moet je niet ver zoeken. De Minard, De Voo?uit, De Capitole, het S.M.A.K en het Museum voor Schone Kunsten: de meeste Gentse kunstcentra, theaters en musea zijn in het zuidelijke deel van de stad te vinden.

Uit in Voo?uit
Kunstencentrum Voo?uit in Gent Zuid is een ontmoetingsplaats voor studenten en biedt verschillende kunstdisciplines aan. Je kan er terecht voor tentoonstellingen, concerten, fuiven en voordrachten . Sinds februari staat er een vraagteken in de naam omdat de politieke partij SP.A vanaf dit jaar de naam Vooruit kreeg. Het kunstencentrum is politiek neutraal en wil geen verkeerde indruk wekken. Er zijn twee mogelijke nieuwe namen: Pallas of Volxus. In de tweede helft van april wordt de definitieve naam bekendgemaakt.

Wij spraken met cultuurjournalist Mieke Dumont, verantwoordelijke voor de communicatie, publiekswerking en pers bij Voo?uit. ‘We hebben ons eigen artistiek programma maar werken ook intens samen met een aantal scholen uit Gent zoals het KASK (Koninklijke Academie voor Schone Kunsten) en LUCA School of Arts. Ook zijn er een aantal studenten van bepaalde opleidingen, bijvoorbeeld Theaterwetenschappen, die verplicht voorstellingen moeten bijwonen. Doordat wij bezig zijn met actuele kunsten, podiumkunsten, performance en zelfs poetry slam, heb je sowieso een instroom van vrij jonge mensen.’

© Mieke Dumont

Volledig gratis, iedereen welkom
De coronacrisis heeft ook de agenda van Voo?uit volledig omgegooid. ‘Onze preventieadviseur heeft al een planning gemaakt omtrent hele kleine evenementen. Het zou gaan over een podium van twee meter op vier meter met één microfoon’, zegt Dumont. ‘We mikken hiermee vooral op de singer-songwriters, open mic, stand-up comedy en matineevoorstellingen. De regel is: first in first served. Dit is volledig gratis, iedereen is welkom. Natuurlijk allemaal volgens de coronamaatregelen. We werken ook samen met Podium 19, het pop-upkanaal van verschillende kunstinstellingen en de VRT, om voorstellingen op te nemen en in een hoge kwaliteit uit te zenden. Allemaal met de bedoeling om artiesten aan het werk te houden. Corona is een zware klap voor de sector.’

‘Wij noemen ons café de living van Gent omdat we de grootste zijn van de stad’

Het kunstencentrum is ook voorzien van een café en een terras. ‘Wij noemen ons café de living van Gent omdat we de grootste zijn van de stad. Er zijn mensen die bij ons komen werken, eten, feesten en studeren. We zijn zeven dagen op zeven van tien uur ‘s morgens tot twee uur ‘s nachts open. Er komt een divers publiek over de vloer, maar we hebben vooral veel aantrek van studenten. Er is gratis wifi, wat een voordeel is voor de studenten die er willen blokken of in groep willen werken’, aldus Dumont. 

In normale omstandigheden zit het terras van Voo?uit Café vol studenten. © Dewy De Leeneer

Door de huidige coronamaatregelen is het café tijdelijk gesloten.

Good food, good mood

Culinair genieten in Gent Zuid? Op een coronaveilige manier natuurlijk. Wij probeerden alvast enkele leuke takeawayadresjes voor jullie uit. 

 • Holy Guacamoly
  ¡Ay, caramba! Heb jij zin in een portie Mexicaanse zon op je bord? Dan is Holy Guacamole iets voor jou. Van burrito bowl tot nachos, laat de Mexicaanse smaken op je afkomen. Fastfood hoeft niet altijd ongezond te zijn. Dat is de focus van Holy Guacamole. De muurschilderingen maken jouw fast casual dining ervaring compleet. Tip: bestel de Holy Student Menu en geniet van een studentenkorting.

  © Helena Van Lierop

   

  © Dewy De Leeneer

   


  Bekijk het volledige menu op de website van Holy Guacamoly.
  Vlaanderenstraat 123, 9000 Gent

 • AYWA Beirut Streetfood
  AYWA Beirut Streetfood brengt de Libanese keuken tot in Gent Zuid. Je kan er genieten van allerlei mediterraanse smaken in een sfeervolle setting. Dankzij het foodsharing-concept kan je verschillende authentieke gerechten uitproberen. Het interieur van de zaak trekt je helemaal mee in de Libanese wereld. Bij het binnenwandelen word je verwelkomd met een glaasje limonade. Je kan er terecht voor Beirut streetfood en bijhorende wijn. Ze aanvaarden enkel cash, maar geen nood, je vindt een bankautomaat om de hoek.

  © Helena Van Lierop

   

   

  Dit bericht bekijken op Instagram

   

  Een bericht gedeeld door AYWA (@aywa_gent)


  Meer informatie vind je op de website van AYWA Beirut Streetfood.
  Lammerstraat 12, 9000 Gent

 • Barista
  Barista – Coffee and Cake is not your usual koffiebar. De geur van kraakverse koffie en artisanaal brood zorgt ervoor dat het water in je mond loopt. Zoals de naam doet vermoeden kan je er terecht voor warme dranken en gebakjes, maar ze bieden ook een ruim assortiment van quiches, belegde broodjes, croques en dagverse soep aan. Probeer ook eens een van de biologische limonades. De bar bracht een handgeschreven receptenboek uit zodat je alle Baristarecepten thuis kan uitproberen.

  © Dewy De Leeneer

   

  © Helena Van Lierop

   

   

  Dit bericht bekijken op Instagram

   

  Een bericht gedeeld door Barista Gent (@baristagent)


  Bekijk de volledige menu op de website van Barista.
  Hippoliet Lippensplein 25, 9000 Gent

 • O’yo
  ‘We bring good food with a good mood by good people.’ Dat is het motto van O’yo. Deze gezonde ontbijt-, lunch- en koffiebar biedt verse, plantaardige gerechten. Deze worden gemaakt van pure seizoensproducten. Wil je liever zelf iets klaarmaken? In de winkel kan je ook producten kopen zoals granola, yoghurt en een pancake-mix zodat je zelf je favoriete O’yo-gerechten thuis kan bereiden. Enjoy your lazy Sunday met een uitgebreide brunchbox bomvol gezonde lekkernijen. Je kan alle gerechten bestellen, laten leveren of spring eens binnen in de winkel.

  © Helena Van Lierop

   


  Bekijk de volledige menu op de website van O’yo.
  Brabantdam 82, 9000 Gent

Shop ‘till you drop

Shopping Gent Zuid is de place to be voor zij die van winkelen houden. Al je boodschappen onder één dak, dat is de slogan van het winkelcentrum. Je vindt er een ruim aanbod van trendy interieur-, kleding- en accessoirewinkels. Ook buiten het shoppingcenter zijn er andere winkelgelegenheden. De Sint-Pietersnieuwstraat en de Vlaanderenstraat zijn de moeite waard om eens door te wandelen. 

Een aangename ontdekking
Tijdens onze stop bij O’yo ontdekten we een verborgen pareltje. Je kan er namelijk niet enkel culinair genieten, zolang de horeca gesloten is kan je er ook terecht voor duurzame kledij. Momenteel vind je er een pop-up store van het eco friendly kledingmerk Studio AMA ontworpen door de Gentse Soraya Wancour. De collecties zijn volledig in België geproduceerd. De kledingstukken worden gemaakt van restafval uit de lokale textielindustrie. 

Soraya Wancour in lunchbar O’yo, dat momenteel is omgetoverd tot pop-up store voor haar duurzaam kledingmerk. © Dewy De Leeneer

‘De collectie is gemaakt voor mensen die houden van uitgesproken stuks en aandacht besteden aan het design. Zij die die ene pièce unique zoeken. Niets is hier hetzelfde’, zegt Wancour. ‘Iedereen vindt hier zijn ding, en dat is ook onze bedoeling. Het zijn altijd heel beredeneerde aankopen. Het gaat hier over slow fashion, dit is geen impulsaankoop waarmee je gewoon je kledingkast wil vullen. Door de fast fashion vinden we het normaal dat we kleding voor een heel lage prijs kunnen kopen, maar arbeiders in het buitenland betalen daar dan de prijs voor door in slechte omstandigheden te moeten werken. Schrijnende toestanden maar ver van ons bed.’ De kleding van Studio AMA ligt in een hogere prijsklasse doordat alles in eerlijke en milieubewuste omstandigheden is gemaakt. 

‘De collectie is gemaakt voor mensen die houden van uitgesproken stuks en aandacht besteden aan het design.’ © Dewy De Leeneer

Jong en bewust
‘Studenten vind ik heel interessant. Hoe jonger het publiek, hoe bewuster zij zich zijn van de problematieken in de mode-industrie. Je kan natuurlijk ook shoppen in een tweedehandswinkel, op die manier verleng je de levensduur van kledij en steun je ook sociale tewerkstelling. Wat mij stoort aan de modewereld vandaag is dat iedereen er hetzelfde moet uitzien. De individualiteit wordt de grond ingeboord terwijl het net zo mooi is dat iedereen verschillend is’, vertelt ontwerpster Wancour.

 

We probeerden zelf ook enkele stuks van de duurzame collectie uit. 

Helena ging voor een deux-pièces gemaakt uit badstof. © Dewy De Leeneer

 

Dewy koos voor een linnen broek en een cosy sweater. © Helena Van Lierop

Je kan de collectie terugvinden op de site van Studio AMA.

Gent voor de student

Vincent Leemans (22) is een student Toegepaste Informatica aan de Hogeschool Gent. Hij zit op kot in Gent Zuid en nam ons mee naar de leukste studentenplekjes in de buurt.

© Vincent Leemans
 • Trappistenhuis
  Het Trappistenhuis is een bruin praat- en biercafé met meer dan 170 Belgische speciaalbieren. ‘Het is de ideale plaats om een gezellige avond met vrienden te spenderen’, zegt Vincent. ‘Het grote aanbod trappisten heeft voor ieder wat wils. Een leuke manier om nieuwe bieren te ontdekken. Als de regels versoepelen, spring ik meteen nog eens binnen.’ Ga jij de uitdaging aan en probeer je ze allemaal?

  © Dewy De Leeneer

  Brabantdam 164, 9000 Gent

   

 • Muinkpark
  ‘Het Muinkpark is het enige restant van de negentiende eeuwse Gentse dierentuin. Een groene oase in het hartje van Gent, gezellig om te wandelen en even tot rust te komen. Bij goed weer verzamelen heel wat studenten zich hier om de betere studentensporten zoals beerpong te beoefenen’, zegt Vincent met een knipoog.

  © Dewy De Leeneer

  Muinklaan 35, 9000 Gent

   

 • Studio Skoop
  Vincent is een grote fan van Studio Skoop. ‘Deze onafhankelijke cinema staat in het Gentse bekend voor de betere cinema. Ze beschikken over een uitgebreid aanbod van films vanuit alle hoeken van de wereld. Ook lokale regisseurs en onafhankelijke Amerikaanse films krijgen er een plaats. Het is een aanrader wanneer je eens iets anders wilt dan een gewone cinema.’ Tijdens deze pandemie werkt StudioSkoop samen met Lumière zodat je de nieuwste films vanuit je zetel kan bekijken.

  © Dewy De Leeneer

  Meer informatie vind je op de website van Studio Skoop.
  Sint-Annaplein 63, 9000 Gent

Wij nemen je mee op wandeling

Tekst en foto’s: © Helena Van Lierop en Dewy De Leeneer