07/04/2021

CLUB SOCIAL – 21bis-radio scrolt door de impact van clicks en likes

Bijna de helft van de Vlaamse jongeren denkt verslaafd te zijn aan sociale media. De invloed van Instagram, Twitter, TikTok … is dan ook niet te onderschatten. Maar welke impact hebben die platformen op ons dagelijkse leven? Is ons wereldbeeld veranderd? En zorgen ze ervoor dat we anders over onszelf denken? Audio-studenten Keana Vanhoutteghem en Liam D’hert hebben de invloed van die sociale media onderzocht en besproken in Club Social, een vijfdelige radioshow op 21bis.

De derde uitzending van Club Social was volledig gewijd aan body positivity. Met 14,7 miljoen Instagramposts leeft die beweging vandaag vooral online. Talloze influencers tonen hun lichaam zonder schroom om onrealistische schoonheidsnormen aan te klagen en ons beeld van het perfecte lichaam te veranderen. Beluister hier de meest interessante en opmerkelijke fragmenten uit de derde show van Club Social.

Romy Schlimbach, plus-size model en influencer, promoot body positivity op haar Instagrampagina door foto’s te posten van haar lichaam zoals het echt is, zonder filter. Daarom was zij te gast tijdens de derde show van Club Social. Ze vertelde openhartig over haar strijd naar lichaamsacceptatie.

 

Ontdek meer over Romy op de Instagrampagina van Club Social.

 

Body positivity is alomtegenwoordig op sociale media. Maar wordt een post van een onvolmaakt lichaam wel geaccepteerd? En wordt de beweging soms alleen maar gebruikt omdat het clicks en likes oplevert? Keana en Liam vroegen het aan Romy.

 

Bekijk hier de aflevering van de VRT NWS-docureeks Labels die in het teken stond van body positivity met onder andere Romy Schlimbach.

 

Presentatoren Keana en Liam deelden ook hun ervaring met de onzekerheden die ze hebben over hun lichaam en de rol die sociale media daarbij spelen.

 

Studiogaste Romy Schlimbach kijkt erg op naar de Amerikaanse zangeres Lizzo. ‘Zij is proud en curvy, dat bewonder ik aan haar’, zegt Romy. Ontdek hier wat Lizzo zelf vindt van de body positivity-beweging.

 

Ook de luisteraars van Club Social zitten wel eens slecht in hun vel. Rayan en Elizabeth deelden moedig hun onzekerheden in de chatbox.

 

‘Ik was beginnen diëten maar dat is ontaard in een eetstoornis’
– Romy Schlimbach, body positivist


Elke week legden Keana en Liam een stelling voor aan enkele bekende koppen van sociale media. In deze uitzending vroegen ze zich af hoe body positivity-influencers omgaan met negatieve reacties.

 

Maar presentatoren Keana en Liam blikten ook vooruit op de toekomst van body positivity en ze gingen in gesprek met Sabine Peeters, auteur van het boek Lief Voor Mijn Lijf. Zij weet als geen ander waarom zo veel jongeren worstelen met hun lichaamsbeeld en wat ze er aan kunnen doen.

 

Lees hier een uitgebreid artikel uit Knack Weekend met Sabine Peeters over haar boek Lief voor mijn lijf.

 

Met deze uitzending wilden Keana en Liam body positivity bespreekbaar maken en de perfecte schoonheidsidealen de wereld uit helpen. Bekijk ook zeker de Instagrampagina van Club Social voor meer info rond de invloed van sociale media.

Keana Vanhoutteghem en Liam D’hert maakten dit radioprogramma in het kader van hun bachelorproef.

Tekst en audio: Keana Vanhoutteghem en Liam D’hert, foto: © Amber Vanneck