23/04/2021

Een robot die danst? Dat kan in Forced Labor Arena

Een robot helpen dansen. Het is niet eens zo moeilijk als je denkt, als Belgische choreograaf Ugo Dehaes het voorbereidende werk doet dan toch. In Forced Labor Arena laat hij robots hun eigen choreografie maken of eentje leert zichzelf stappen en jij kan zeggen of hij dat goed doet. ‘Mijn subsidies waren op, dus ik zocht een oplossing om toch nog iets te doen met bewegen. Zonder dansers of zalen te betalen.’ Het cultuurcentrum Muze in Heusden-Zolder laat met plezier Dehaes’ werken zien. 

In de expo Forced Labor Arena wordt bewezen hoe slim robots kunnen zijn. De Leuvense choreograaf Ugo Dehaes leert ze zelf dansen, lopen, bewegen op een juiste manier. Hoe hij dit allemaal in elkaar stak? Via YouTube-tutorials. De danser had geen technische achtergrond, maar zijn interesses lagen altijd al bij technologie, techniek en computers.

Hij is niet bang van deze robots, volgens Dehaes zullen ze nooit zo slim zijn als mensen. ‘Wij als mensen zitten zo complex in elkaar, je zal nooit een ethische kwestie kunnen voorleggen aan een robot.’ Zo geeft hij het volgende voorbeeld: als je vraagt een robot naar de bakker te gaan, zal hij de weg naar de bakker wel vinden. Maar wat als er geen brood meer is? Schiet hij dan mensen dood omdat hij zijn taak niet kan voldoen? Of wat als het brood 1.000 euro kost, betaalt hij dat dan?
Op de vraag ‘dansen robots ooit zo vlot als mensen?’, antwoordde hij nee. ‘Een menselijk lichaam heeft duizenden wervels, spieren, zenuwen, dat krijg je nooit in een robot gestoken.’

Bovenstaande robotcombinatie werkt als volgt: twee kleine robots staan tegenover elkaar, wanneer de lamp groen is kan jij als bezoeker een van de robots bewegen. De robot die er recht tegenover staat zal de bewegingen in spiegelbeeld uitvoeren terwijl jij bezig bent. Nadat jij een kleine choreografie voor de robots hebt gemaakt, worden de lampjes even rood. Vervolgens zullen de robots de volledige choreografie nadoen, degene die jij hen hebt voorgedaan.
Zo heb je nog een andere robot die gewoon willekeurig beweegt. Jij kan door op de groene of rode knop te drukken, laten zien of je de beweging leuk vond. Zo ja, gaat hij zich daarop verder  baseren. Zo niet, zal hij iets volledigs anders doen. In deze situatie creeërt hij dus zijn eigen dans.
De laatste robot leert zichzelf stappen. Hij beoordeelt zelf zijn willekeurige bewegingen, op basis van welke hoek hij maakt. Als je hem dus een paar uurtjes laat doen, kan hij stappen, en dat gewoon op eigen houtje.

Dehaes werkt momenteel aan een trilogie waarvan Forced Labor Arena deel 1 is. Het tweede deel wordt Simple Machines, daarin zullen robots het dansen volledig overnemen. De derde fase van de trilogie wordt een voorstelling waarin mens en robot worden samengebracht, met een danser die zijn been verloren heeft. Hij zal dansen met een gerobotiseerde prothese. Voor dit project werkt hij samen met de Vrije Universiteit Brussel, Axiles Bionics en het Limburgse platform C-takt.

Wil jij de robots van Ugo Dehaes bezichtigen en besturen? Dat kan binnenkort in Brussel:
8-9/05: FIRM, Brussels [EXPO]  (Facebook

Tekst en foto: © Rune Carremans