24/04/2021

Erfgoeddag 24 en 25 april: voel je de koning te rijk in het Paleis op de Meir

Altijd al eens willen weten hoe een koninklijk paleis er vanbinnen uitziet? Dan kan je tijdens de Erfgoeddag op 24 en 25 april 2021 gratis terecht in Antwerpen. Na acht jaar sluiting zwiert erfgoedbeheerder Herita de deuren van het Paleis op de Meir terug open voor het grote publiek. Voor een tijdelijke tentoonstelling worden de originele meubels vanonder het stof gehaald. Dit initiatief maakt deel uit van de festiviteiten naar aanleiding van achthonderd jaar ’t Stad.

De Erfgoeddag is dit jaar aan haar twintigste editie toe. Een heel weekend lang zet organisator FARO, het Vlaams Steunpunt voor cultureel erfgoed, de erfgoedsector in de kijker. Over heel Vlaanderen en Brussel is zowel roerend als immaterieel cultureel erfgoed gratis te bezoeken. Zo ook het Paleis op de Meir dat enkele jaren geleden volledig werd gerestaureerd. 

 

 

Napoleon Bonaparte

Het achttiende-eeuws stadspaleis bevindt zich op de hoek van de Meir en de Wapper. Door zijn gunstige ligging en prachtige rococo-architectuur trok het paleis de aandacht van keizer Napoleon Bonaparte. Hij besloot het Antwerpse paleis te laten herinrichten door de beste Parijse decorateurs en meubelmakers, maar zou zelf uiteindelijk nooit in het paleis verblijven omdat hij verbannen werd naar het Italiaanse eiland Elba. Het paleis is trouwens ook een voormalig Koninklijk Paleis, want nadien was het was nog eigendom van de eerste koning der Nederlanden Willem I en van het Belgisch koningshuis.

Erfgoedorganisatie Herita, voorheen Erfgoed Vlaanderen, beheert het stadspaleis en gooit – na meer dan acht jaar sluiting – uitzonderlijk de deuren van het Paleis op de Meir opnieuw open. Speciaal voor deze gelegenheid plaatste Herita het originele meubilair terug om in het paleis de grandeur van weleer te laten herleven.

Deze uitzonderlijke opening valt samen met het achthonderdste verjaardag van de stad Antwerpen. Een jaar lang viert de Koekenstad die 800-jarige geschiedenis met diverse initiatieven zoals deze tijdelijke heropening van het paleis. 

Coronaproof ontdekken

In de tijdelijke tentoonstelling kan je niet alleen die historische meubels van Napoleon bewonderen, je kan er onder andere ook de imposante spiegelzaal van Koning Leopold II bezoeken. Door te luisteren naar audiofragmenten word je ondergedompeld in de rijke geschiedenis van het gebouw. Om het bezoek coronaproof te laten verlopen zijn in de ruimtes QR-codes aangebracht. Bezoekers kunnen deze codes scannen met hun smartphone en horen dan tekst en uitleg van een professionele gids. Ook een mondmasker is verplicht. Een bezoek duurt ongeveer een uur.

Op zaterdag 24 april kan je het stadspaleis gratis bezoeken tussen 14 en 21.30 uur, op zondag 25 april tussen 10.30 en 17.30 uur. Heb je nog niets gepland en lijkt een bezoekje iets voor jou? Reserveren is verplicht en kan nog tot 24 april om 12 uur op de website van Experience Antwerp. 

Ben je dit weekend bezet maar wil je het bemeubelde paleis toch graag bezoeken? Dat kan ook later nog: de tijdelijke tentoonstelling loopt tot en met zondag 9 mei 2021. Het basistarief bedraagt dan 7 euro. Als student onder de 26 jaar betaal je 5 euro.

Voor meer informatie over de tentoonstelling en het gebouw kan je terecht op de website van het Paleis op de Meir. Meer details over de Erfgoeddag vind je hier.

 

Tekst en foto: Jeroen De Pauw