08/04/2021,

Het Eilandje in Antwerpen: van oud havengebied naar hippe stadswijk

KATTENDIJKDOK – Het Eilandje is de laatste jaren aan het groeien tot een van de populairste plekken in Antwerpen. De hippe stadswijk kent heel wat grote trekpleisters. Denk aan het MAS, Havenhuis, Felix Pakhuis, Red Star Line Museum, maar wat schuilt er achter die grote gebouwen? Voor de reeks Reporting the city, waarin we boeiende stadswijken opzoeken, trokken we naar Het Eilandje. Daar vonden we naast die blikvangers nog heel wat verborgen plekjes die de moeite waard zijn om te ontdekken. 

‘Aan de achterkant van het gebouw schuilt een oase van rust’, zegt Bram Soli van kunstenaarscollectief Time Circus. In eerste instantie zou het een verlaten loods kunnen zijn, maar eigenlijk zit hier de eerste parel verscholen, namelijk Bar Paniek. Het is heerlijk zitten aan het water, je kan hier rustig en ongestoord genieten van zomerse drankjes. Momenteel is de bar nog dicht en dit komt niet door corona. Elk jaar gaat de bar open van 1 mei tot 1 oktober. Kunstenaarscollectief Time Circus is zeer trots op zijn Bar Paniek.

Via de achterkant van het Kattendijkdok kom je terecht bij de ingang van Bar Paniek. © Lotte Lenaerts

 

Visrestaurant Fiskeskur

De tweede parel bevindt zich ook aan het Kattendijkdok, naast Bar Paniek. Fiskeskur, Deens voor vissershut, is een visrestaurant aan het water dat wordt uitgebaat door Nikolaj Kovdal. Het restaurant bevindt zich in het oude Douanegebouw waar ze koken op een groot open vuur, hun ‘kroonjuweel’. Een vast menu hebben ze niet. Wat ze voorschotelen laten ze afhangen van de dagvangst en de lokale oogst van biologische vis- en groenteboeren. Op hun terras kan je in de zomer genieten van verse vis aan het water. 

‘The fish is on fire.’ Het oude douanegebouw is nu een visrestaurant. © Nette Clonen

 

Stadsvernieuwing

Vroeger heette het Eilandje ‘Nieuwstad’ en stond alles voornamelijk in thema van de haven. Nu is het een bruisende stadswijk in volle ontwikkeling. En dat wordt mede mogelijk gemaakt door AG Vespa. Dit vastgoedbedrijf is de regisseur achter stadsprojecten in Antwerpen. Stadsvernieuwing is voor hen geen onbekend begrip, dat bewijzen ze op het Eilandje. De Seef Brouwerij is hier een perfect voorbeeld van, maar er liggen nog meer projecten op tafel om naar uit te kijken. 

 

Deze bierton wijst je de weg naar de Seef Brouwerij. ©Nette Clonen

 

Via de blauwe poort kom je binnen op het terras van de brouwerij. © Caro Thoelen

 

Het gezellige terras van de Seef Brouwerij. © Caro Thoelen

 

Beluister hier het verhaal over de stadsvernieuwing aan het Kattendijkdok.

 

Wachten op heropening

Momenteel zijn Fiskeskur en Bar Paniek nog gesloten. Uiteraard zit het ondertussen bekende virus daar voor iets tussen. Als alles goed gaat, openen ze terug op 1 mei. Nog even wachten voor je van de lekkere gerechten en drankjes kan gaan genieten dus. Heb je zin gekregen om Het Eilandje te ontdekken? In onze storymap vind je naast Bar Paniek en Fiskeskur, nog enkele hotspots die zeker en vast de moeite waard zijn om te bezoeken.

Tekst: Caro Thoelen, Nette Clonen en Lotte Lenaerts, reportage: Nette Clonen, Lotte Lenaerts en Caro Thoelen, uitgelichte foto: © Lotte Lenaerts, storymap: Lotte Lenaerts