22/04/2021

Illustratrice Chrostin opent kleurrijke tweedehandsshop in Mechelen

Illustratrice Christina De Witte (25) – beter bekend als Chrostin – opende op woensdag 14 april een shop in hartje Mechelen. In haar Chrostinshop verkoopt ze onder meer geüpcyclede items: tweedehandsspullen die ze met eigen tekeningen of stickers een upgrade heeft gegeven. ‘Het basisprincipe van Chrostinshop: bijna niks hier is nieuw.’

Niet ver van de Bruul, de bekendste winkelstraat van Mechelen, heeft een pand van slechts vijftien vierkante meter sinds kort een nieuwe eigenaar. Illustratrice, cartooniste en schrijfster Chrostin doopte de kleine winkelruimte om tot haar eigen Chrostinshop. ‘De drie belangrijkste componenten van dit project zijn tweedehands, upcycling en kawaii – het Japanse woord voor schattig’, legt Chrostin uit. ‘Je vindt hier een mix van allerlei items, maar toch passen ze perfect bij elkaar in deze kleurrijke setting. Behalve mijn eigen boeken is alles hier tweedehands.

‘Je vindt hier een mix van allerlei items, maar toch passen ze perfect bij elkaar in deze kleurrijke setting.’

Net zoals de items zelf is ook het cliënteel erg gevarieerd. Op de openingsdag mocht Chrostin klanten van alle leeftijden verwelkomen: ‘Om negen uur ‘s ochtends stond een meisje van zeven met haar papa aan de winkel te wachten. Ze wilde graag een tekening afgeven en iets kopen met haar zakgeld. Anderzijds is hier ook al een opa langs geweest om rolschaatsen te kopen voor zijn kleindochter.’ Chrostin benadrukt dat iedereen welkom is. ‘Behalve als je racistisch of seksistisch bent. Dan hoef ik je hier niet als klant. This is my space and I make the rules’, verduidelijkt ze.

Van webshop tot winkel
Het idee voor Chrostinshop vloeide voort uit haar webshop, waar ze al geüpcyclede spullen verkocht. ‘Door corona moest ik creatief omgaan met mijn job, want veel jobkansen vielen weg. Geen boekenbeurs, geen televisieopnames en geen lezingen. Net zoals velen ging ik op zoek naar manieren om toch nog geld te verdienen. Toen ik merkte dat mijn webshop een succes was, ben ik teruggevallen op een idee dat ik al heel lang had: een fysiek winkeltje openen.’

‘Ik wil benadrukken dat je niet verplicht bent om iets te kopen. Met een bezoekje maak je mij al blij.’

‘Dit pand stond al langer dan een jaar leeg en de kostprijs viel best mee. Als geboren en getogen Mechelaar ligt de stad me ook nauw aan het hart. Daarom besloot ik de sprong te wagen. De verkopers waren fan van het concept en hadden er vertrouwen in dat het mensen zou aantrekken’, klinkt het bij de illustratrice.

Onverwacht succes
Hoewel ze er met veel enthousiasme aan begon, had Chrostin niet verwacht dat haar winkeltje veel klanten zou lokken. ‘Eerlijk? Ik had gedacht dat niemand zou komen opdagen. En dat heeft niets te maken met mijn bescheidenheid, maar met het feit dat een afspraak maken om te winkelen toch een zekere drempel vormt. Sommigen voelen zich dan verplicht om iets te kopen, maar ik wil benadrukken dat dat helemaal niet hoeft. Met een bezoekje maak je mij al blij.’

Een afspraak boeken kan via de QR-code op de deur van de shop, of via de link op de Instagrampagina @chrostin.shop. Als het rustig is, mag je ook gewoon binnenspringen.

‘De interesse inschatten was moeilijk, want wat ik hier verkoop is nogal niche. Toch is dat altijd de bedoeling geweest. Ik wil dingen verkopen waar ik zelf achter sta, niet enkel items waarvan ik denk dat anderen ze leuk zouden vinden. Tot mijn verbazing heb ik hier nog geen seconde alleen gezeten. Ik ben heel excited en dankbaar dat het concept wel degelijk een publiek heeft.’

Het concept lijkt aan te slaan, al kan de belangstelling ook toe te schrijven zijn aan de populariteit van de cartooniste zelf. ‘Sommige klanten komen misschien iets meer voor mij dan voor de spulletjes’, geeft Chrostin toe. ‘Zoals het meisje dat een tekening kwam afgeven omdat ze grote fan is. Voor de rest valt dat best mee, ofwel is het mij gewoon nog niet opgevallen. Ik geniet er in elk geval van dat ik alle soorten mensen kan verwelkomen in mijn eigenhandig gecreëerde safe space’, besluit ze tevreden.

Chrostinshop is geopend van woensdag tot en met zaterdag, telkens van 12 u tot 17 u. Het adres is Leermarkt 50, Mechelen.

 

Tekst en foto’s: © Hanne Van Daele