30/04/2021

Immersieve expo brengt kunst van Gustav Klimt tot leven in Brussel

In de tentoonstelling ‘Klimt. The immersive experience’ in de Brusselse Hortagalerij worden meer dan 200 werken van de Oostenrijkse kunstenaar geprojecteerd. Combineer dit met virtual reality en Beethovens negende symfonie en je krijgt een uniek ervaring die de bezoeker helemaal onderdompelt in de wereld van Klimt.

Schilder, tekenaar, muurschilder en decorateur van gebouwen: Gustav Klimt was het allemaal. Via de virtuele projectietechnologie van het Belgische bedrijf Barco worden de werken van de symbolistische schilder in 360° geprojecteerd en tot leven gewekt. Zo hoor je geluiden van fluitende vogels, zie je vlinders over bloemen fladderen en bomen door de wind waaien. Voor twee euro extra kan je via een VR-bril in de huid van Klimt kruipen en krijg je tien minuten uitleg over zijn carrière van decorateur tot schilder. Zo geniet je niet alleen van de digitale kunst, maar leer je ook bij over het leven en werk van de kunstenaar.

Het succes van de vorige immersieve expo’s rond Monet en Van Gogh wijst erop dat het concept veel mensen aanspreekt. Toch kan deze digitale kunst niet iedereen overtuigen. Sommige kunstliefhebbers zullen de echte schilderijen missen. De expo is dan ook voornamelijk bedoeld om mensen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met Klimt. Dit kan hen dan inspireren om ook de echte werken te gaan bekijken.

Meer informatie over de expo vind je op https://www.expo-klimt.be/nl/. Tickets kosten 14,50 voor volwassenen op weekdagen en 16,50 in het weekend. Het kost twee euro extra voor de VR-ervaring. De tentoonstelling loopt nog tot zondag 5 september 2021.

Tekst: Liam Verbinnen, foto: © via Wikimedia Commons