03/04/2021

PODCAST – Leven met tinnitus: ‘In mijn hoofd is het nooit meer stil’

In de podcast Ruis gaat Siel (20) op zoek naar de fijne lijn tussen stilte en lawaai. Maar een podcast over stilte, is dat niet nogal paradoxaal? Siel heeft zo haar redenen om het er toch over te hebben. Drie jaar geleden liep ze tinnitus op. Sindsdien is het nooit meer stil in haar hoofd.

Bij tinnitus hoor je een onophoudelijk geluid, dat vaak lijkt op een piep of een soort geruis. De oorzaken kunnen heel uiteenlopend zijn. Een van de meest voorkomende oorzaken is lawaaischade, door te luide muziek bijvoorbeeld. In Vlaanderen heeft ongeveer één op vijf mensen last van tinnitus.

Door het constante gepiep is Siels relatie met stilte en lawaai grondig door elkaar geschud. Dat heeft haar aan het denken gezet. Waar ligt de grens tussen stilte en lawaai? Is het eigenlijk ooit nog stil? Of is ruis tegenwoordig het geluid van de stilte?

Gasten

In deze podcast gaat Siel op consultatie bij Laure Jacquemin, klinisch audiologe en tinnitusonderzoekster in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen. Daarnaast hoor je onder andere Lander Deweer en Jan Swerts, twee fervente stiltezoekers die er zelfs een boek over schreven. Tot slot brengt Siel ook een bezoek aan Diegem-Lo, een gehuchtje in het Brusselse. Daar woont Rik Haegebaert al veertig jaar tussen het geraas van de Brusselse Ring en het diepe gebrom van de Zaventemse vliegtuigen.

Beluister de podcast hieronder of via Soundcloud.

 

Voor extra informatie of een leuke blik achter de schermen kan je terecht op de bijhorende Instagrampagina van Ruis: @ruis.podcast.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door r u i s (@ruis.podcast)

 

Deze podcast is gemaakt in het kader van de bachelorproef van Siel Fouquaert.

Tekst en podcast: Siel Fouquaert, muziek: © Jan Swerts, illustratie: © Zander Radelet