14/04/2021,

Stadswijk Tweewaters in Leuven: op weg naar de meest duurzame wijk van Europa

Stadswijk Tweewaters is gelegen in de Leuvense Vaartkom. Deze kleine wijk wordt begrensd door de de Leuvense Vaart in het noorden en de Dijle aan bijna alle andere zijdes. Maar de kleine wijk heeft grootse plannen want bijna heel het gebied wordt volledig vernieuwd. Voor de reeks Reporting the city, waarin we boeiende stadswijken opzoeken, gaan we daar dieper op in.

En niet zomaar vernieuwd. De wijk moet een van de meest duurzame wijken in Europa worden.  Bovendien zou Tweewaters na alle werken de eerste CO2-negatieve woonwijk van België moeten zijn. Ambitieuze plannen dus. Maar momenteel wordt er nog hard gewerkt om de wijk helemaal naar wens te voltooien.

Tweewaters is wellicht geen onbekende voor liefhebbers van een koud biertje. De wijk is namelijk gekend voor de in het oog springende aanwezigheid van de brouwerij van Stella Artois. In stadswijk Tweewaters en daarrond vind je allerlei faciliteiten van brouwerij Artois, zo ook hun silo’s en de huidige brouwerij.

Luister hier naar alles over de stadsvernieuwing.

 

Meer dan bouwwerf 

In deze wijk zit meer verborgen dan hoge gebouwen en talloze bouwwerven. Ontdek al enkele pareltjes van stadswijk Tweewaters via deze route.

Op het binnenpleintje tussen De Ark, de Balk van Beel en woontoren Twist ligt dus een groot hartvormig kunstwerk. Maar dat is zeker niet de enige plek in de wijk waar er een beetje kunst is aangebracht. Kunstenaar Pieter Janssens, die zijn atelier op dat binnenplein heeft, gaf ook een creatieve toets aan de oude silo’s. 

Helemaal aan de bovenkant van de silo’s lijkt er wel een astronaut door de lucht te zweven. Het werk heet Space walker. Janssens kaart hiermee het gebrek aan atelierruimte aan. Space walker is ook bedoeld als een pamflet tegen leegstand.

Space walker van Pieter Janssens © Laurien Buelens
Rocketman van Pieter Janssens © Laurien Buelens

Ook aan de overkant van de Vaart, recht tegenover de silo’s staat er nog zo’n werk. Rocketman lijkt klaar om gelanceerd te worden richting de top van de silo’s. Het kunstwerk symboliseert meerdere betekenissen, waaronder ook de boodschap dat er met de vele leegstaande gebouwen in de wijk iets gedaan moet worden. En dat is nu precies wat ze in deze wijk aan het doen zijn.

 

Tekst en reportage: Enjo Hermans en Laurien Buelens,   foto’s: © Laurien Buelens