30/04/2021

World Press Freedom Day: op 3 mei is het dag van de onafhankelijke pen

Op de Internationale Dag van de Persvrijheid staat het belang van onafhankelijke nieuwsgaring en de veiligheid van elke journalist in de kijker. De Verenigde Naties en UNESCO doopten 3 mei tot World Press Freedom Day, een dag om stil te staan bij het geweld en de intimidatie waar journalisten tijdens hun carrière mee te maken krijgen. De samenleving vraagt aan iedereen om op deze dag zijn of haar stem te laten horen en samen voor de rechten van journalisten te strijden.

Als gespecialiseerd agentschap van de Verenigde Naties dat zich inzet voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur pleit UNESCO voor een democratische samenleving. Op een respectvolle en solidaire manier kijkt ze naar journalisten die omwille van hun job om het leven kwamen. Verslaggevers die informatie vergaren en verspreiden om de waarheid te achterhalen, zijn belemmerd in hun mogelijkheden. Het zijn cruciale taken die in tijden van desinformatie van groot belang zijn.

Grenzeloos België

Volgens de ranking van journalisten zonder grenzen stond België vorig jaar op de twaalfde plaats in de top tien van landen die het beste scoren op vlak van journalistieke persvrijheid. Noorwegen, IJsland en Finland staan net als België bekend om hun waarheidsgetrouwe berichtgeving. Voor deze landen is het van belang om de persvrijheid intact te houden.

Wereldpersvrijheidsprijs

Op deze internationale feestdag reikt een onafhankelijke jury van media professionals de Guillermo Cano Wereldpersvrijheidsprijs uit, een prijs voor wie op vlak van persvrijheid een invloedrijke bijdrage leverde. De beloning is vernoemd naar journalist Cano die in 1986 vermoord werd nadat hij zijn ongezouten mening over de drugsoorlogen in Colombia neerpende. We zijn nu vierendertig jaar later en nog steeds geldt er slechts in één vijfde van de wereld totale persvrijheid. Door dit thema jaarlijks aan te kaarten willen UNESCO en de Verenigde Naties dit lage percentage stapje voor stapje vergroten.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Williamnl (@williammusiceater)

Via de website van de VVJ, Vlaamse Vereniging van Journalisten en Amnesty International, vind je meer informatie over de rechten van journalisten. De VVJ organiseert op maandag 3 mei een debat tussen vier Vlaamse journalisten over de mediavrijheid in het binnen-en buitenland. Via deze link kan je jouw deelname bevestigen.

Tekst: Eline September, foto: © Eline September