03/05/2021

‘Alsof een python mijn been afsnoerde’: hoe ga je om met chronische pijn?

Fysieke pijn en mentale pijn verdwijnen, eventueel met professionele hulp. Maar mensen met chronische pijn blijven die pijn voelen en moeten ermee leren leven. Zo ook Tessa Groffi (20). ‘Op een bepaald moment kreeg ik zwarte gedachten en toen hebben ze uiteindelijk toch besloten: hier moeten we iets aan doen.’

Tessa, studente aan Narafi in Brussel, leeft al heel haar leven met die chronische pijn. Hemiplegie is een halve verlamming of verlies van spierkracht, als gevolg van een hersenletsel. ‘Ik lijd aan hemiplegie sinds mijn geboorte. Ik weet niet hoe het voelt om een goed rechterhand of rechterbeen te hebben.’

Ze beschrijft in het 21bis-radioprogramma Studio TamTam hoe het is om te leven met onverklaarbare chronische pijn.

Beluister het volledige interview met Tessa Groffi hieronder.

Ook stelde reporter Tom De Win van Studio TamTam enkele vragen over soorten pijn aan Robert Ickx, anesthesist bij AZ Klina Brasschaat.

Beluister het volledige interview met Dr. Robert Ickx hieronder.

Tekst: Tom De Win, reportage: Lennert Jos Goos, Mies Wijns en Tom De Win, foto: © Lennert Jos Goos