01/05/2021

Collega’s Naomi over Big Brother-deelname: ‘Het experiment gaf haar zelfvertrouwen een boost’

Honderd dagen lang opgesloten zitten in een huis terwijl 115 camera’s je non-stop in de gaten houden. Dat is het opzet van Big Brother. Veertien jaar na het laatste seizoen was het programma van 4 januari tot 8 april 2021 weer te zien op televisie. Negentien kandidaten – zowel Vlaamse als Nederlandse – waagden zich aan dit experiment. Eén van hen was Naomi Timmerman (32) uit Mechelen. Haar collega’s Katrien (links op de foto) en Andrea (rechts) volgden haar tv-avontuur vanaf de zijlijn en delen hun ervaringen als kijker, supporter en vriendin.

Andrea De Smedt (28) en Katrien Mertens (28) werken sinds juni 2019 samen met Naomi in de Mechelse ontbijt- en lunchbar LIEF. De voorbije maanden zagen ze elkaar niet zo vaak, en dat lag niet enkel aan de lockdown en de sluiting van de horeca. Naomi liet zich namelijk vrijwillig opsluiten in het befaamde Big Brother-huis. ‘We waren vrij snel op de hoogte van haar deelname’, verklapt zaakvoerster Andrea. ’Toen ze geselecteerd was, is de crew hier in de zaak wat beelden komen maken. Dat moest allemaal stiekem gebeuren, maar voor ons was het dus geen verrassing toen ze begin dit jaar op het scherm verscheen.’

Weg van de wereld
Naomi heeft bijna drie maanden doorgebracht in het huis. Drie maanden geen gsm, geen actualiteit, geen contact met de buitenwereld. ‘Samen met televisiekijkend Vlaanderen hebben we Naomi intensief kunnen volgen, maar zij wist niet wat er ondertussen buiten het huis gebeurde. Velen beseffen niet wat voor een prestatie het is om zo lang afgeschermd van de wereld te leven’, aldus Andrea.

‘Samen met televisiekijkend Vlaanderen hebben we Naomi intensief kunnen volgen, maar zij wist niet wat er buiten het huis gebeurde’

Ruim een maand na haar terugkomst is het soms nog duidelijk dat Naomi een tijdje geïsoleerd leefde. ‘Af en toe vertel ik iets en zie ik haar heel verward kijken omdat ze de context of achtergrondinformatie nog niet had meegekregen’, licht Andrea toe. ‘Naomi heeft ook groot wereldnieuws gemist, zoals de bestorming van het Capitool in de Verenigde Staten. Pas toen er nieuwe bewoners in het huis kwamen, hoorde zij daar voor het eerst iets over.’ Katrien knikt: ‘Normaal gezien volgt Naomi de actualiteit sterk op. Het was voor haar heel vreemd om dat allemaal te missen. Ze vond het ook lastig dat ze niet aan ons kon vragen hoe ze het deed. Als je in dat huis zit, weet je totaal niet wat de kijkers van je denken of hoe ze je zien.’

Naast afgesloten van de wereld leef je plots ook samen met enkele wildvreemden. ‘Naomi probeert altijd om te gaan met alle soorten persoonlijkheden. Dat zag je ook in het huis’, zegt Andrea. ‘Oké, er werd tactisch gespeeld waardoor ze twee keer genomineerd was om het huis te verlaten, maar het is niet zo dat ze felle tegenstanders had. Ze is oprecht aardig tegen iedereen, iets wat haar enorm siert.’

Verrassend strijdlustig
Andrea en Katrien hebben Naomi op televisie gezien zoals ze haar kennen. ‘Naomi zal zichzelf nooit anders voordoen’, zegt Katrien vastberaden. ‘We hebben haar nooit een rol zien spelen. Integendeel. Haar oprechtheid heeft er volgens mij voor gezorgd dat ze zo ver is geraakt.’

‘Naomi heeft de hersenen om aan De Slimste Mens mee te doen’

‘Als er iets is wat ons verrast heeft, dan is het haar strijdlust bij de fysieke proeven’, zegt Andrea. Katrien valt haar hierin bij: ‘Tijdens de opdrachten hebben we haar echt zien openbloeien. Ze laat zich ook niet afleiden door anderen tijdens die proeven. Ze focust volledig op zichzelf. Ze twijfelt daar vaak aan, maar Naomi is een enorm sterke speler. Ze heeft veel algemene kennis en kan logisch redeneren.’ ‘Wij zeggen vaak dat Naomi de hersenen heeft om aan De Slimste Mens mee te doen’, voegt Andrea toe. ‘Zij weet zó veel.’

‘Tijdens haar verblijf in het Big Brother-huis heeft Naomi geleerd dat ze meer doorzettingsvermogen heeft dan ze dacht’, verklaart Andrea. ‘Het heeft haar zelfvertrouwen een boost gegeven. Daarbovenop beseft ze nu des te meer dat ze omringd is door vrienden en een trouwe groep supporters die er altijd voor haar zijn. We zijn enorm fier op haar prestatie, dat mag ze zelf ook zijn.’

Geliefde kandidaat
Tijdens de laatste weken van het programma werd duidelijk dat Naomi haar maatje gevonden had in medebewoner Nick. ‘Het klikt keigoed tussen die twee’, verklaart Andrea. ‘Sommigen vinden dat ze samen een YouTube-kanaal moeten starten. Geen idee of ze dat echt gaan doen, maar je merkt wel dat die twee nog lang niet uitgepraat zijn met elkaar.’

Zowel bij haar medebewoners als bij de kijkers was Naomi erg geliefd. Na haar exit op 25 maart was haar naam urenlang trending op Twitter. Haar populariteit kan wel eens gevolgen hebben voor de horecazaak waar ze werkt. ‘Ik twijfel of het werkbaar is om Naomi bij de heropening de zaal te laten doen. We gaan veel tijd verliezen als de klanten haar continu herkennen en een babbeltje willen slaan’, geeft Andrea toe. ‘Na zo’n lange sluiting is er voor ons geen ruimte om verlies te draaien. Alles gaat heel efficiënt moeten verlopen, dus dan zetten we Naomi voorlopig misschien beter wat backstage, in de keuken’, besluit Andrea eerlijk.

 

Tekst en foto: © Hanne Van Daele