28/05/2021,

Comfy wear en online shoppen: heeft corona de modewereld voorgoed veranderd?

De coronacrisis heeft een grote impact gehad op ons leven: we mogen minder buitenkomen, we werken van thuis uit en onze dagelijks routine verandert. Dit zie je ook in de manier waarop we ons kleden. Comfortabele kleding doet zijn intrede en we hebben meer tijd om stil te staan bij ons koopgedrag. Ook de modewereld moet zich aanpassen: minder collecties, lege winkelstraten en virtuele catwalks.

Door de opkomst van fast fashion heeft de modewereld een tempo dat bijna onhoudbaar is. De pandemie dwong ons om op een rustiger tempo te leven en ook modehuizen en ontwerpers kregen tijd om stil te staan. In het begin van de crisis op 12 mei 2020 pleitte de Belgische modeontwerper Dries Van Noten in een open brief voor een duurzamere modewereld. De brief werd ondertekend door meer dan 40 andere namen, waaronder ook de Vlaamse ontwerper Walter Van Beirendonck. Hij gelooft dat de verantwoordelijkheid voor groene mode niet alleen bij de modehuizen ligt, maar ook bij de consument zelf. Alleen als we bereid zijn ons koopgedrag te veranderen, zal de mode-industrie een ommekeer kunnen maken.

Senna Wouters leert tijdens zijn opleiding bachelor fashion marketing over de impact van de pandemie op de modewereld. © Jill Apers

Post-corona mode

Hoe zullen we ons kleden wanneer corona de wereld uit is? Blijven we bij de comfortabele kleding of grijpen we naar luxueuze alternatieven? Volgens trendwatcher Hilde Francq zullen er vier thema’s centraal staan: lokale voorkeur, kinderlijke creativiteit, nostalgie naar de jaren 90 en de herwaardering van de natuur. Trendforecaster Lidewij Edelkoort voorspelt dat er in het post-coronatijdperk een overvloed zal zijn aan lichte en witte tinten. Maar wat de toekomst echt brengt, is nog even afwachten.

Wil je meer te weten komen? Bekijk dan zeker de reportage hieronder. Student Senna Wouters legt uit welke invloed corona op de mode-industrie heeft gehad. Ook de 17-jarige Anne-Sophie Zonnekein vertelt hoe haar stijl veranderd is doorheen corona.

Tekst en reportage: Jill Apers, foto’s: © Jill Apers