19/05/2021

Help bedreigde diersoorten met deze vijf tips

17 mei was het de dag van de internationale bedreigde diersoorten. Voor sommige onder ons is het dierendag doorheen heel het jaar. Momenteel zijn er een miljoen diersoorten in heel de wereld die bedreigd zijn, volgens WWF, World Wide Fund. Iedereen heeft al gruwelijke dierenverhalen gehoord. Hier en daar komt er een schandaal naar boven waarin jagers trots poseren met hun vangst. Wij hebben voor jou vijf tips waarmee je dieren kan helpen.

 

  1. Geld doneren

Wanneer je een gift wilt doneren, kan je dit doen op verschillende sites.  Let op dat de sites betrouwbaar zijn.  Het geld dat je stort, gaat rechtstreeks naar het welzijn van de dieren. Als je kiest om geld te storten heb je het recht op een belastingvermindering.  Hoeveel die belastingvermindering bedraagt, hangt af van de organisatie waar je je geld stort. Bij Pairi Daiza gelegen in Brugelette, een gemeente in Henegouwen, zal je 60 procent terugkrijgen als je 100 euro betaalt. Die 60 procent geldt voor elk bedrag boven de 40 euro.

  1. Dieren adopteren

Als je een dier adopteert, wil dat zeggen dat je meter of peter bent van het dier.  De VZW De Zonnegloed gelegen in Oostvleteren in West-Vlaanderen is een organisatie die wilde dieren helpt die niet meer in de natuur kunnen overleven. Dit omdat ze verlaten zijn of misbruikt.  Bij zo’n adoptie komt er geld aan te pas, bij Zonnegloed kan je tussen de 50 euro tot 500 euro uitgeven. Op haar website kan je terugvinden wat je krijgt voor het geld dat je geeft aan de adoptie.

  1. Dieren voederen

Je kan dieren in de Zoo van Antwerpen, Planckendael en Serpentarium een maaltijd cadeau geven. Dit kan je doen door deze website te bezoeken. Op de website staat er per dier wat ze nodig hebben, dit staat per hoeveelheid en per prijs.  Zo kan je een zeehond 25 kg inktvis geven, dat is één maaltijd voor meerder zeehonden.  Als je geen specifieke keuze hebt voor een dier, kan je ook een algemene gift doen.

Neushoorns en olifanten horen op de lijst van de bedreigde diersoorten over de hele wereld, volgens WWF. © Elena Amella

 

  1. Legaat

Als je bent gestorven, kan je nog steeds dieren helpen. Dit kan je doen door een dier tot je eigen erfgenamen te benoemen, dit heet een legaat. Je kan dit doen via het Koninklijke Maatschappij voor Dierenkunde Antwerpen (KMDA VZW). Dat is een vereniging die daarvoor instaat. Zij beheren verschillende centrums die te maken hebben met de natuur en dieren. Met zulke legaten bij de Zoo van Antwerpen geef je niet alleen bedreigde dieren een nieuw leven, maar je steunt ook wetenschappelijke onderzoeken en zoveel meer.

  1. Recycleren in plaats van geld geven.

Het natuurhulpcentrum gelegen in Oudsbergen te Limburg, is een vzw die een opvangcentrum is voor zieke, gewonde en hulpbehoevende dieren.  Het centrum werkt gratis, maar de kosten lopen hoog op voor de zorg van de dieren die in nood zijn.  Door materiaal te verzamelen en dit aan de organisatie te geven steun je hen.  Ze verzamelen papier en karton, kroonkurken, textiel, oude metalen, ICT-materiaal, oude gsm’s of smartphones en inktcartridges en toners.

 

Tekst: Elena Amella, foto: Elena Amella