06/05/2021

Het Kiel, waar pleintjes the place to be zijn voor Antwerpse jongeren

 

In een stad als Antwerpen zijn er veel gezinnen zonder tuin. Jongeren gaan daarom vaak op zoek naar andere plaatsen om zich uit te leven. In het kiel zijn het Alfons de Cockplein en het Tirplein de trekpleisters voor jongeren. Daar spreken ze af met vrienden, voetballen ze, en halen ze hun jeugdige kattenkwaad uit. Stef Donné van Samen op Straat toont ons de leefwereld van de jeugd in het Kiel. Deze reportage maakt deel uit van de reeks Reporting the City.

Het Kiel is een multiculturele wijk ten zuiden van de stad Antwerpen. In de wijk wonen er zo’n 20.000 inwoners met verschillende nationaliteiten. De wijk is vooral bekend voor zijn voetbalploeg Beerschot, die op het hoogste niveau presteert. De Kielse ratten, de bijnaam van Beerschot, spelen hun thuiswedstrijden in het Olympisch Stadion. In 1920 vonden de Olympische spelen hier plaats en in 1930 was het decor voor de Wereldtentoonstelling.

Stef Donné is een opbouwwerker van Samen Op Straat voor de wijk Kiel. Samen met zijn collega’s gaat hij dagelijks op pad doorheen de wijk. Hij toont ons de interessantste plekken waar de jongeren graag komen, maar ook welke gebreken de wijk heeft. In tijden van corona is het zeker niet makkelijk leven in een stad, maar Stef probeert via talrijke tussenoplossingen de jeugd voor jongeren zo aangenaam mogelijk te maken.

Elke woensdag staan er vrijwilligers van samen op straat op het Alfons De Cockplein. Zij houden toezicht op de spelende kinderen.

Samen Op Straat

Samen Op Straat is een project van Samenlevingsopbouw in Antwerpen dat actief is in drie wijken, namelijk  Borgerhout-Noord, Kiel en Antwerpen-Noord. Hun doel is de toekomst van jongeren, maar ze werken ook met volwassenen.

Bij Samen Op Straat werken opbouwwerkers samen met de jongeren om de wijk te verbeteren. Ze bieden hen kansen om dingen bij te leren en mee hun wijk zo leefbaar mogelijk te maken. In elke wijk is er een groep die samen nadenkt en plannen maakt voor initiatieven. Er worden jaarlijks ook enkele evenementen gepland, zoals een voetbaltoernooi, om de band met de jongeren te onderhouden.

Buurtvaders

Buurtvaders zijn bewoners van de wijk die ’s avonds een ronde doen. Vaak gebeurt dit tijdens periodes dat het drukker is, Bijvoorbeeld in de vakanties. Ook nu tijdens de Ramadan kom je veel buurtvaders tegen. Hun taak bestaat er in om ook met de jongeren te praten en eventuele conflicten op te lossen zonder geweld. Voorbeelden hiervan zijn rommel, vandalisme, nachtlawaai …

Met de auto is het Kiel een hellhole, zoals dat bij veel steden het geval is. Als je het Kiel eens wil bezoeken neem je best het openbaar vervoer. Er rijden veel trams en bussen naar de prachtige wijk die meer dan alleen het shoppingcenter Den Tir en het Olympisch stadion te bieden heeft.

Reportage: Wout De Smedt en Janis Loret, camera: Wout De Smedt en Janis Loret, geluid: Janis Loret, foto: © Wout De Smedt