10/05/2021,

Het Nieuw Kwartier, de hipste wijk van Leuven: modernistische architectuur en gezellige buurtbar

Wij gingen op stap in het Nieuw Kwartier. Zoals de naam al suggereert is het de nieuwste wijk van Leuven. Ze werd volledig opgebouwd tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog en heeft daarom een eenvormige en rustgevende uitstraling. Naast de mooie architectuur is er een goede buurtwerking die er wonen heel aangenaam maakt. In het Nieuw Kwartier vind je ook een van de hipste barretjes van Leuven terug, genaamd bar Stan. Voor de reeks Reporting the city gingen 21bis-reporters Phoebe De Veylder, Kato Hulselmans en Aimy Vanden Bemden de wijk bezoeken. 

De buren

Auteur Kolet Janssen schreef mee aan het boek Het Nieuw Kwartier. Ze woont al lang in de wijk en vertelt ons hoe hij veranderde in al die jaren. We bellen aan bij Stéphanie Carels die tot voor kort in het Nieuw Kwartier woonde. Ze vertelt ons meer over de Freinetschool die in de wijk ligt.

Het huis van Stéphanie Carels. Tijdens het filmen van de reportage stond het huis nog te koop. Inmiddels heeft het andere eigenaars. © Aimy Vanden Bemden

 

Bar Stan

Bar Stan is de enige horecazaak van de wijk. Hij wordt dan ook drukbezocht door de inwoners. Het café wordt getypeerd door zijn gezellige sfeer, het lekkere eten en drinken en door de vriendelijke eigenaar Michaël Cloet. Door zijn opleiding in de stedenbouw weet hij veel te vertellen over het ontstaan van de wijk.

Ben je zelf nieuwsgierig? Ontdek het Nieuw Kwartier nu al met de onderstaande storymap.

Tekst: Kato Hulselmans; Aimy Vanden Bemden en Phoebe De Veylder, foto: © Aimy Vanden Bemden
Reportage: Kato Hulselmans; Aimy Vanden Bemden en Phoebe De Veylder