28/05/2021

Ineke is introvert en bloeide open tijdens COVID-19: ‘De lockdown deed me deugd’

Ineke Vander Aa is net zoals vele anderen introvert, en voelde zich helemaal thuis in de lockdown. Voor haar was het geen vloek, maar een zegen. Door veel tijd door te brengen met haar dieren en zichzelf heeft ze rust gevonden en afstand van verwachtingen van buitenaf. ‘Ik ben helemaal gefloreerd en tot een betere versie van mezelf gekomen’, vertrouwde ze toe aan 21Bis-reporter Luka Geets. 

Ineke gelooft dat er een misvatting bestaat over introverten. Ze zouden saaie mensen zijn die niet van plezier houden, terwijl zij zich eigenlijk heel open en sociaal voelt. Ze is eigenaar van een kattenhotel, een hondengedragsbegeleider en vangt dieren op zoals geiten, honden en kippen die niet meer dienen in de bio-industrie (door ouderdom bijvoorbeeld) of kampen met een gedragsproblematiek. Eenzaam is ze dus niet, sociaal zou ze zich zeker beschrijven, maar ze blijft zeker introvert.

Als je aan de meeste mensen zou vragen die haar kennen of Ineke introvert of extravert is, denkt ze dat de meeste mensen extravert zullen zeggen. Dat komt omdat ze heel open is in haar communicatie. ‘Maar tegelijkertijd put mij dat ook enorm uit. Dus voor elke vijf minuten waarop ik me zogezegd in een extravert moment bevind, heb ik een uur nodig aan introvert gedrag’, meent ze. Wat helpt voor haar is goed rekening houden met haar eigen noden en in contact treden met haar dieren. ‘Elke avond voor ik in slaap val probeer ik te denken aan wat het mooiste moment van de dag was. En dat is altijd een moment dat ik werkelijk in contact was met een van de dieren waar ik mee samenleef’, meent ze. 

 

Links een foto van Jeanine en Josephine, net gered uit een legbatterij. Rechts zijn ze nu.

De lockdown was voor haar ook niet alleen rozengeur en maneschijn, er waren een paar nadelen. Zo had haar kattenhotel minder gasten en mochten er minder lezingen doorgaan die ze normaal geeft. Maar daar kan ze allemaal wel mee om. ‘Aan centjes geraak je altijd wel. De enige nadelen die ik écht ondervond aan de lockdown waren het aantal mensen dat plots opdook in natuurgebieden, het vuil dat ze daar achterlieten en het feit dat ik niet meer op restaurant kon gaan’. Maar toch wogen de voordelen voor Ineke op ten opzichte van de nadelen.

Bekijk de reportage hieronder om Inekes verhaal te horen hoe dat komt.

 

 

Tekst, reportage: Luka Geets, foto’s: © Luka Geets