22/05/2021

Jan Ceulemans: ‘Voor mij was het een droom om voor de nationale ploeg te spelen’

In deze audioreportage blikt Jan Ceulemans (64), ex-Rode Duivel en ex-speler van onder andere Club Brugge en Lierse SK, terug op de mooiste momenten uit zijn voetbalcarrière. Als 17-jarige kreeg hij zijn kans bij het eerste elftal van Lierse en lanceerde hij zijn carrière als profvoetballer. ‘Op een gegeven moment ben je 16-17 jaar, krijg je je kans en moet je die grijpen. Als je die kans gegrepen hebt, kijk je verder.’

In 1981, 1986 en 1987 won hij de Gouden Schoen, de prijs voor de beste profvoetballer van de Belgische voetbalcompetitie. ‘De Gouden Schoen is toch iets wat tot de verbeelding spreekt bij de mensen.’ Jan Ceulemans praat ook over zijn mooiste momenten uit zijn carrière. Voor hem was dat het EK1980 waar de Duivels de finale haalden maar die verloren tegen West-Duitsland. ‘Voor mij was het een droom om voor de nationale ploeg te spelen.’ Hij legt bovendien uit hoe hij aan de twee bijnamen ‘Caje’ en ‘Sterke Jan’ komt. ‘Dat zijn twee bijnamen die verbonden zijn met mezelf.’

Beluister hieronder de reportage.

Tekst en reportage: Tom De Win, foto: © Jan Ceulemans