20/05/2021

Je volledige kleerkast in een app: ‘Met Whering wil ik mensen opnieuw verliefd laten worden op kledij die ze al hebben’

De Whering app is je persoonlijke stylist en digitale kleerkast in één. De Britse Bianca Rangecroft (25) woont in Londen en lanceerde Whering in februari eerder dit jaar. Ze wou een oplossing bieden voor het  ‘I have nothing to wear dilemma’ waar veel vrouwen last van hebben. De applicatie heeft zowel een gratis als betalende versie. Daarnaast staat Whering ook voor duurzaamheid. ‘Ik wou niet alleen een persoonlijke styling app creëren, maar ook een die echt een impact heeft op het milieu’, zegt Bianca Rangecroft. 

Die ene broek die je in jaren niet meer hebt aangedaan of dat kleedje waar het prijskaartje nog steeds aanhangt. Het lijkt alsof je niks meer hebt om aan te doen, maar toch hangt je kast bomvol. Whering wil je een nieuwe kijk geven op je garderobe door combinaties voor te stellen waar je zelf nooit aan zou denken.

 

‘Zo denk ik eerst na voor ik iets koop in plaats van impulsief naar de winkel te gaan wanneer ik online iets moois zie’

 

Hoe gaat het in zijn werk? 

Eens je al je kledingstukken gefotografeerd hebt, kan je aan de slag. Weet je niet wat je moet aandoen voor je afspraak? Dan kiest de app in jouw plaats door de functie ‘dress me’. Beslis je toch liever zelf? Dan kan je jouw outfit zelf samenstellen. ‘Mijn missie is om de levensduur van onze kledij te verlengen door mensen hun garderobe te laten digitaliseren. Door andere accessoires, jassen en schoenen toe te voegen, krijgen we het gevoel alsof we een nieuwe outfit hebben’, zegt Rangecroft.

Bianca Rangecroft, CEO en oprichtster van Whering. © Nevra Topcu

Voor 5,49 euro per maand kan je een profielfoto toevoegen en je eigen moodboard creëren. ‘Zelf gebruik ik de app dagelijks en ben ik het meest fan van het moodboard. Alles wat ik op Instagram zie, plak ik erin. Zo denk ik eerst na voor ik iets koop in plaats van impulsief naar de winkel te gaan wanneer ik online iets moois zie.’

 

‘Mensen blijven nieuwe dingen kopen maar weten niet wat ze met deze stukken moeten doen of hoe ze er ethisch van af geraken’

 

Duurzaamheid in de hoofdrol 

Buiten het stylingaspect richt Whering zich ook op duurzaamheid. Elke Europeaan gooit jaarlijks gemiddeld elf kilogram textiel weg. Dat maakt de kledingindustrie een van de meest vervuilende sectoren ter wereld. Ze is verantwoordelijk voor zo’n tien procent van de wereldwijde broeikasgasuitstoot. Dat is meer dan de internationale lucht- en scheepvaart samen. Daar wil Rangecroft verandering in brengen. ‘Slechts tien procent van onze kleding wordt gerecycleerd. Wat gebeurt er dan met de rest? Ofwel blijft het in onze kleerkast hangen, of het gaat naar de vuilnisbelt. Mensen blijven nieuwe dingen kopen maar weten niet wat ze met deze stukken moeten doen of hoe ze er ethisch van af geraken. Ik wil ervoor zorgen dat ze de spullen die ze bezitten meer gaan dragen en zo een einde maken aan de wegwerpcultuur.’

 

Op de app en het Instagram-account van Whering vind je tips en weetjes over hoe je zo duurzaam mogelijk met je kledij kan omgaan. De applicatie biedt ook een shop aan van allerlei duurzame merken. Op deze manier kan je zien welke kledingmerken milieuvriendelijk zijn wanneer je toch iets nieuws wil kopen. 

Like a Tinder swipe

‘We bestaan nog niet zo lang, dus we zijn volop bezig om nieuwe dingen aan onze applicatie toe te voegen. Het volgende dat we gaan lanceren is een ‘outfit of the day’. Je kunt het vergelijken met Tinder waarbij je kan swipen en zeggen ‘hate this, love this’. Ook aan het sociale aspect wordt gewerkt. Je zal je garderobe kunnen openstellen voor anderen. Een inspiratiebron om te zien hoe vrienden hun outfits samenstellen.’ 

‘De coronacrisis heeft ons deels geholpen. Veel vrouwen waren thuis, verveelden zich en ruimden hun kleerkast op. Er was niks anders te doen. Momenteel hebben we ongeveer 20.000 gebruikers. Het is geweldig om te zien hoeveel mensen in onze visie geloven. Ik denk dat we heel succesvol kunnen worden’, aldus Bianca Rangecroft. 

Wil jij te weten komen hoe je je kleerkast duurzamer kan maken? Neem dan een kijkje op de website van Whering.

Tekst en afbeelding: © Helena Van Lierop