06/05/2021

Mei plasticvrij: één maand zonder plastic

Gedurende de maand mei zo weinig mogelijk plastic afval produceren, dat is het doel van de organisatoren van Mei Plasticvrij. Het burgerinitiatief werd vier jaar geleden in het leven geroepen door drie jonge Vlaamse vrouwen, nadat ze een filmpje zagen over de gevolgen van plastic voor mens en milieu. 

Jaarlijks wordt er in België 1.708.438 ton verpakkingsafval gecreëerd. Dat is gelijk aan het gewicht van 284.739 olifanten, of meer dan tienduizend Boeing 747’s. Met de actie mei plasticvrij moet deze enorme hoop afval onder de aandacht komen en hopelijk ook een beetje verkleinen. Een grote ommekeer maken in hoe je met verpakkingen omgaat, dat hoeft niet per se. Je ervan bewust worden en kleine stapjes in de juiste richting zetten is al een goede start. ‘Het is zeker niet de bedoeling om mensen schuldgevoel aan te praten. Doe gewoon wat haalbaar is voor jou, want alle beetjes helpen’, Zegt Ineke Van Nieuwenhove, oprichtster van het project aan de magazine Psychologies.

Tijdens de maand staan verschillende verpakkingsvrije initiatieven in de kijker, zoals wasbare luiers, kringloopwinkels en kraanwatertaps. Zo biedt Mei Plasticvrij alternatieven aan waarvoor je anders snel een wegwerpversie zou gebruiken.

Meer info over de actie van Mei Plasticvrij kan je vinden op de website. Via de eco webshop Kudzu kan je je aanmelden als deelnemer.

Tekst: Fee Dubois, foto: OCG Saving The Ocean via Unsplash