07/05/2021

Noorderoever: dé nieuwste hotspot van de Leuvense Vaartkom

De Noorderoever maakt deel uit van de Vaartkom in Leuven. Voor de reeks Reporting the city gingen 21bis-reporters Stella Meulemans en Jill Apers de wijk bezoeken. De Noorderoever was vroeger een industrieel gebied, vooral bekend door het Leuvense bier Stella Artois. Ondertussen is de plaats omgetoverd tot een culturele en groene stadswijk. Oude fabrieksgebouwen maakten plaats voor studentenkoten, restaurants en groene parkjes. Door deze nieuwe ontwikkelingen hoort de wijk bij het grootste stadsvernieuwingsproject uit de Leuvense geschiedenis.

Ondanks de verbouwingen staan er ook nog in de toekomst nieuwe plannen op de agenda. Stad Leuven wil de oevers van de Vaartkom opnieuw inrichten en daarom lanceerde ze een ontwerpwedstrijd. Het architectenbureau dat wint, zal uiteindelijk de nieuwe inrichting bepalen.

 

Het Openbaar Entrepot van de Kunsten is het culturele hart van de Vaartkom. Het is gelegen aan het Victor Broosplein, één van de vijf gebieden die heringericht zullen worden.
© Stella Meulemans

 

Als je meer te weten wilt komen over de geschiedenis en wat de Noorderoever op dit moment biedt, bekijk dan de reportage hieronder.

 

Wil je graag zelf de Noorderoever ontdekken? In onze storymap wandel je virtueel door de straten van de Vaartkom. 

Tekst en reportage : Jill Apers & Stella Meulemans, foto’s: © Stella Meulemans