10/05/2021

Parfum Chanel N°5 viert honderdste verjaardag: ‘Een vrouw moet naar een vrouw ruiken’

Het populaire parfum, Chanel N°5, viert zijn 100-jarig bestaan. Het geluksgetal van oprichtster Gabrielle Chanel zorgde voor een succes. Vandaag, honderd jaar later, vliegt er wereldwijd elke 30 seconden een flesje Chanel over de toog. Beautyjournaliste Sofie Albrecht is gespecialiseerd in de parfumindustrie, 21-bis reporter Enjo Hermans sprak met haar in onze radio-uitzending van Middaggrens

Gabrielle Chanel, de oprichtster van Chanel had honderd jaar geleden één doel: een vrouw moet naar een vrouw ruiken. Parfumexperte Sofie Albrecht weet er alles over, ze kan dan ook met gemak het ontstaan van de geur uitleggen. Luister hieronder hoe de geur Chanel N°5 onstond en op de markt kwam.

De Russische parfumeur waar Sofie Albrecht over spreekt, is Ernest Beaux. Hij maakte twee parfumreeksen en die nummerde hij van 1 tot en met 5 en van 20 tot en met 24. Gabrielle Chanel koos N°5 omdat vijf haar geluksgetal is. Ze lanceerde het parfum op de vijfde dag van de vijfde maand. Zo krijg je de geboortedatum van Chanel N°5: 5 mei 1921.

Voor de radio-uitzending van Middaggrens ging 21-bis reporter Rune Carremans langs bij de Ici Paris XL in Mechelen. Ook daar vieren ze de verjaardag van het parfum. De parfumerie kreeg van Chanel een grote heliumballon met het nummer vijf en maakte op die manier zeker wat extra reclame voor de geur. De medewerkster van de Ici Paris XL vertelde ook dat de parfum steeds meer unisex wordt, dus ook mannen kopen wereldwijd dit parfum. De redactie van Middaggrens was vooral nieuwsgierig naar wat onze medestudenten ruiken als ze een incognito staaltje Chanel N°5 voor hun neus krijgen. De reactie hoor je in een kort interview hieronder.

Tekst: Rune Carremans, foto: © Rune Carremans (IciParisXL) en  愚眼看世界 (CC BY-NC-SA 2.0) (Gabrielle Chanel), interviews: Laurien Buelens