21/05/2021

Studenten Journalistiek van Thomas More knallen in televisiequiz De Campus Cup

Net zoals vorig jaar nam een team van de opleiding Journalistiek aan Thomas More deel aan het derde seizoen van De Campus Cup, een quiz op Eén waarin studententeams van alle Vlaamse en Brusselse hogescholen en universiteiten het tegen elkaar opnemen. Het team versloeg masterstudenten Diergeneeskunde aan de UGent met een topscore van 480 punten. Hun score in de finaleronde volstaat helaas niet voor de kwartfinales

Derdejaarsstudenten Journalistiek Amber Vanneck (20), Gil van Kerckhoven (21), Hanne De Vleesschouwer (22) en Liam D’Hert (22) verdedigden de eer van hun opleiding. Samen wilden ze bewijzen dat in hun studierichting de slimste en tofste studenten zitten. Iets waar ze al lang zin in hadden. ‘We zijn allemaal erg competitief en houden van een goede en toffe quiz’, vertelt Amber over hun deelname. ‘Vorig jaar hadden we ook al een poging gedaan en zijn toen tot in de laatste selectieronde geraakt. Uiteindelijk heeft de cast een ander team Journalistiek van Thomas More gekozen. Daarom wilden we dit jaar nog eens een poging doen om de opnames te halen.’

Om dit doel waar te maken had het viertal zich dan ook grondig voorbereid. ‘Ter voorbereiding van onze tweede deelname hebben we elke week een online quiz gedaan. Om te oefenen en elkaar nog beter te leren kennen. Tijdens die online bijeenkomsten is een hele mooie vriendschap ontstaan. We zijn een hechte vriendengroep geworden.’

Roepen

Na hun inschrijving ontving het viertal een uitnodiging voor een online preselectie die bestond uit drie delen: een gesprek voeren met het castingteam, een individuele vragenlijst beantwoorden binnen een bepaalde tijd en samen een finaleronde spelen. ‘Door onze computerschermen moeten we een goede indruk hebben gemaakt, want in december vorig jaar kregen we te horen dat we geselecteerd waren en op televisie zouden komen. Een supertof vreugdemoment!’

‘Toen we hoorden dat we mochten meedoen, hadden we al enthousiast enkele van onze docenten uitgenodigd om te komen kijken, maar tot onze grote spijt mochten we geen publiek meenemen. We hadden hen er heel graag bijgehad. Zeker in de finaleronde had publiek voor een extra boost gezorgd.’ Vanwege de coronapandemie mocht er namelijk er ook dit seizoen geen publiek aanwezig zijn tijdens de opnames. Om de sociale afstandsregels te garanderen werden de kandidaten van elkaar gescheiden via plexischermen. Een goede zaak voor de gezondheid, maar niet al te handig als je meedoet aan een televisiequiz. ‘Het was enorm moeilijk om elkaar te verstaan achter dat plexiglas. We moesten echt roepen om elkaar te kunnen horen.’

‘We vonden het vooraf best wel spannend om in het echt te zien hoe zulke opnames eraan toegaan. De spanning was te snijden in de gangen, we wisten namelijk pas op het laatste moment wie onze tegenstanders zouden zijn en dat zorgde voor veel stress.’

Topprestatie

In de aflevering namen de studenten Journalistiek het op tegen een team van masterstudenten uit de opleiding Diergeneeskunde aan de UGent. Het team Journalistiek eindigde met een topscore van 480 punten en verpletterde daarmee het team Diergeneeskunde. Tot nu toe deed enkel het team Fysica & Sterrenkunde van de VUB het iets beter met 490 punten. ‘Natuurlijk hoopten we op een overwinning, maar we hadden het niet verwacht. Zeker niet toen bleek dat we tegen masterstudenten van Diergeneeskunde moesten quizzen. Dat maakte de overwinning nog leuker. De opname was op 31 maart, dus we moesten heel lang verzwijgen dat we gewonnen hadden van Diergeneeskunde. Geen gemakkelijke opgave’, lacht Amber.

‘De uitslag was veel beter dan we hadden durven dromen’

In de finaleronde – die om ter snelst afgelegd moet worden – eindigden Amber, Gil, Liam en Hanne op een tijd van twee minuten en 8 seconden. Een tijd die volgens de huidige ranking niet zal volstaan voor finaleweken, maar toch kijkt het viertal tevreden terug op hun prestatie: ‘De uitslag was veel beter dan we hadden durven dromen. Het was ook echt supertof om mee te maken. Al nam de stress de bovenhand in de finale. Met ons vieren hopen we binnenkort ook deel te nemen aan andere quizzen, als corona het toelaat natuurlijk. Waarschijnlijk niet meer op televisie, dan hebben we toch wat minder stress.’

Al wie de aflevering wil herbekijken kan dat via de website van VRT NU op deze link.

De Campus Cup: iedere weekavond van maandag tot en met donderdag rond 21.45 uur te bekijken op Eén. 

 

Tekst: Jeroen De Pauw, foto: © Amber Vanneck