23/05/2021,

Voorspelling eurosongkenner André Vermeulen komt uit: Italië wint Eurovisiesongfestival 2021

De Italiaanse rockgroep Måneskin heeft de 65e editie van het Eurovisiesongfestival in Rotterdam gewonnen. Voor eurosongkenner André Vermeulen komt de overwinning zeker niet onverwacht. ‘Het nummer van Italië is indrukwekkend goed gezongen.’ 21bis-reporter Rune Carremans sprak hem tijdens de laatste uitzending van radioprogramma Middaggrens.

Na een spannende finale in het Nederlandse Rotterdam, waren 524 punten voor Italië voldoende om het festival te winnen. Frankrijk eindigt op de tweede plaats met 499 punten. De top drie wordt vervolledigd door Zwitserland. Zij behaalden 432 punten.

Op donderdag 20 mei sprak 21bis-reporter Rune Carremans tijdens de vierde en laatste uitzending van Middaggrens met André Vermeulen. Hij was 23 jaar lang de Vlaamse commentator van het Songfestival, en is dus een kenner. Tijdens het gesprek bevond hij zich in Rotterdam, voor de finale van het festival. Vermeulen vertrok naar Rotterdam met het idee dat Frankrijk misschien zou winnen, maar later veranderde hij van mening. ‘Het optreden van Italië ziet er echt fantastisch uit. Wat er bij hen op het podium gebeurt, is eenvoudig en logisch. De zanger staat waar hij moet staan.’

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Eurovision Song Contest (@eurovision)

Pleidooi voor diversiteit
Het winnende nummer heet ‘Zitti E Buoni’ en betekent ‘wees stil en braaf’. Toch is rockgroep Måneskin niet stil en braaf op het podium. De groep steunt hiermee de mensen die zichzelf blijven. Ze trekken zich niets aan van commentaar. ‘Het Italiaanse nummer is een pleidooi voor diversiteit’, aldus André Vermeulen. ‘De groep komt op voor zichzelf en wie ze zijn.’

‘Het Italiaanse nummer is een pleidooi voor diversiteit’

Voor het eerst sinds 1990
Italië won het Eurovisiesongfestival voor het laatst in 1990. Dat is dus 31 jaar geleden. Door de overwinning van Måneskin mag Italië volgend jaar het festival organiseren. Het land heeft nu drie overwinningen op de teller staan.

Het volledige gesprek met André Vermeulen kan je hieronder beluisteren.

 

Tekst: Enjo Hermans, foto: Igorcomunic4 (CC BY-SA 4.0), interview: Rune Carremans