Lam Gods Gezocht via Instagram
07/05/2021

Zoek mee naar het gestolen paneel De Rechtvaardige Rechters van het Lam Gods via Instagram Stories

Wat als je zelf deel zou kunnen uitmaken van een onderzoek naar de grootste kunstroof uit de Belgische geschiedenis? Dat is het uitgangspunt van de Instagram-documentaire Lam Gods Gezocht. De reeks is gebaseerd op het waargebeurde mysterie rond het kunstwerk De Rechtvaardige Rechters, het paneel links onder het Lam Gods, dat in 1934 werd gestolen. Lam Gods Gezocht is de eerste Vlaamse whodunit die Studio JAS uitzendt via Instagram Stories. Je duikt in de smartphone van de makers en jouw tips helpen het mysterie op te lossen. 

Tap here verschijnt er wanneer je de eerste story van Lam Gods Gezocht bekijkt. Wanneer je doorklikt, kom je terecht in een notitie-app waarin de intro van het verhaal wordt geschetst aan de hand van animaties. Plots word je aangesproken door acteur en cabaretier Lander Severins die je, via de camera van zijn smartphone, mee laat walsen doorheen het verhaal. ‘We zijn vertrokken’, zegt hij met een jeugdige flair. Lander deelt al zijn gedachten via zijn camera-app, wat de reeks tastbaar en menselijk maakt. Je wordt als het ware op een entertainende manier geïnformeerd.

Dagelijks krijg je nieuwe updates over de zoektocht @lamgodsgezocht op Instagram. Aan de hand van polls krijg je vragen voorgeschoteld, waardoor je actief kan meedenken. Als je zelf aanwijzingen vindt of meer informatie weet, kan je die delen met de makers. Je kan 24 op 24 uur deelnemen aan deze zoektocht, waardoor je je als kijker meer dan ooit betrokken voelt bij het verhaal.

Digital storytelling

Met Lam Gods Gezocht willen de makers van het productiehuis Studio JAS inzetten op digital storytelling. Aan de hand van een notitie-app, een WhatsApp-groepsgesprek, Google Maps en tal van andere applicaties ontdek je hoe het paneel 87 jaar geleden werd gestolen en leer je meer over de verschillende theorieën rond de bergplaatsen van het paneel. Het project wordt mee mogelijk gemaakt door OpenVRT en wordt ondersteund door het Vlaams Audiovisueel Fonds, Stad Gent, Sabam For Culture en Canvas.

Of het mysterie rond De Rechtvaardige Rechters uiteindelijk opgelost kan worden, ontdek je vanaf vandaag @lamgodsgezocht

Tekst: Dries De Vis, foto: VISITFLANDERS (CC BY-NC-ND 2.0)