07/06/2021

Abattoir in Anderlecht, van slachthuis tot grootste overdekte markt van België

Abattoir in Anderlecht, een deelgemeente van Brussel, staat gekend als de grootste overdekte marktplaats in België. Daarnaast worden er ook ter plaatse op het dak groenten en vis gekweekt. Van vrijdag tot zondag zakken tienduizenden bezoekers naar hier af. Voor de reeks Reporting the city bezochten onze reporters dit boeiende herbestemmingsproject.

Naast groenten worden er ook kruiden gekweekt in serres boven op de Foodmet. Foto: © Janis Loret

De site van Abattoir bestaat al meer dan honderd jaar, en werd vroeger gebruikt als slachthuis met een aansluitende veemarkt. Sindsdien is het geëvolueerd naar een markt waar je alles kan vinden en zoekt Abattoir N.V., het bedrijf dat de site uitbaat, naar extra manieren om gebruik te maken van hun terrein. Naast de overdekte markt vind je ook de Foodmet terug. Dit komt van het Engelse woord voor voeding, food, en het Brusselse woord voor markt, ‘met’. Het is de enige overdekte markthal van België.

Abattoir N.V. is intussen gestart met de renovaties van de gebouwen. Zo wil de firma ervoor zorgen dat de marktplaats voor de volgende honderd jaar gesteld is. Van die renovatie maken ze gebruik om plaats te creëren voor eventuele andere activiteiten. Het doel is om van Abattoir een echte trekpleister te maken. Zo wordt er bijvoorbeeld gedacht aan een publiek zwembad op het dak. Op die manier wil de firma toewerken naar een situatie waar er elke dag iets te beleven valt op de site.

Reportage: Wout De Smedt en Janis Loret, tekst en foto: © Janis Loret