10/06/2021

Begijn Le Bleu: ‘Vogelkijken is niet meer voor oude bompa’s, eerder voor hipsters’

Cabaretier en ‘foute vriend’ Begijn Le Bleu stond op het punt een gloednieuwe zaalshow uit te brengen toen de pandemie uitbrak. Doordat zowat de hele cultuursector stilviel, zocht hij een alternatieve bezigheid. Hij ging aan de slag met zijn andere passie, vogelspotten, en werkt nu deeltijds bij een natuurstudiebureau.

Sinds jongs af aan is Begijn erg geboeid door onze Vlaamse natuur. Hij is fervent vogelaar en sinds kort halftijds aan de slag als communicatieverantwoordelijke bij natuurstudiebureau Corridor. Het coronavirus was, zoals voor velen, een spelbreker voor Begijn. Hij besloot het beste te maken van een beroerde situatie. Nu is hij meer dan ooit bezig met de natuur en betrokken bij verschillende natuurprojecten. Hij heeft een boek, een podcast én een tijdschrift die meer tekst en uitleg geven over onze natuur en haar gevleugelde inwoners. Uitgerust met verrekijker en wandelschoenen organiseert Begijn , in de mate van het mogelijke natuurlijk, groepswandelingen terwijl hij verteld over de fauna en de flora.

Begijn staat vandaag niet meer in de spotlights als toen hij nog meedeed met het programma Foute Vrienden, maar dat is een bewuste keuze: ‘Voor de meeste mensen ben je pas van tel vanaf je op televisie komt, terwijl er een wereld naast bestaat die cultuur heet waarin je eigenlijk veel aangenamer kan leven.’ Aldus Begijn.

 

 

Alles samengevat komt het erop neer dat je helemaal niet de wereld hoeft af te reizen om van natuur te genieten. Je zou er zelfs van verstelt staan wat onze eigen natuur te bieden heeft. In deze reportage vertelt Begijn over hoe zijn leven zowel privé als professioneel is veranderd de laatste maanden. Hij vertelt over de ups en de downs die de coronacrisis met zich meebracht, maar vooral over zijn liefde voor die natuur en het vogelkijken.

Tekst, foto & reportage: Lukas Van Aken