04/06/2021,

Cinema vs streaming: bioscopen blijven positief na coronasluiting

De pandemie heeft een gigantische groei van streaming veroorzaakt terwijl bioscopen worstelen om overeind te blijven. Maar ook vóór corona waren diensten als Netflix al ontzettend populair. Zijn zij gevaarlijke concurrenten voor cinema’s? Of vullen ze elkaar net aan? 

Vanaf 9 juni komt er eindelijk een einde aan de langdurige sluiting van de Belgische cinema’s, maar samen met de stijgende populariteit van streaming heeft die sluiting de kalender van vele bioscopen beïnvloed. Toch blijven bioscoopuitbaters positief.

Streamingcijfers

De coronacrisis zorgde er in 2020 al voor dat negen procent van de Vlamingen zich abonneerde bij één of meerdere diensten als Netflix of Disney+. Ook dit jaar blijkt uit de Digimeter, het jaarlijks onderzoek naar mediagebruik in Vlaanderen, dat één op twee Vlamingen toegang heeft tot zo’n streamingdienst.

Ook uit onderzoek van de VUB naar bioscoopbezoekintenties van jonge Vlamingen blijkt dat teruggaan naar de cinema hoog staat op het verlanglijstje van post-corona-activiteiten.  Zeker vier op de tien jongeren keek wekelijks films via streamingdiensten, met een gemiddelde van twee films per week. Toch wordt de bioscoop ook duidelijk gemist: een uitstap naar de film bleek de derde meest gemiste socio-culturele uitstap van de jonge Vlaming te zijn.

 

Wat deze cijfers betekenen op lange termijn, ontdek je in onderstaande reportage:

(lees verder onder de reportage)

Er is dus een verschil tussen hoe kleine en grote cinemaketens de situatie beleven, maar voor beiden geldt het volgende: een cinema-ervaring is onvervangbaar.

Tekst, foto en reportage: Aurelie van Herk