02/06/2021,

Felix Pakhuis: van oud stapelhuis naar stadsarchief en hippe Food Klub

Het Felix Pakhuis in Antwerpen diende jaren als opslagplaats voor verschillende goederen. Nu vind je er kilometers aan archief en de Food Klub. Wouter Goetschalckx van Felix archief en Ivo De Beer van Felix Food Klub namen 21-bis reporters Nette, Caro en Lotte mee in de geschiedenis van het gebouw voor Reporting the city.

Het Felix Pakhuis telt zes verdiepingen. Op de gelijkvloers vind je Felix Food Klub, waar je terecht kan voor een hapje en een drankje in het restaurant. Van de tweede tot vijfde verdieping staan duizenden dossiers opgeslagen en helemaal bovenaan kom je terecht in de leeszaal. Hier kan je zelf opzoekingen doen over bijvoorbeeld je familiegeschiedenis of bouwdossiers.

Vlag Olympische Spelen

Op het eerste verdiep van het Pakhuis vind je de originele vlag van de Olympische Spelen toen deze in Antwerpen werd georganiseerd. Het is wel niet de officiële vlag die gehesen werd. Volgens de verhalen zou een zwemmer tijdens een zatte avond de vlag gestolen hebben. Deze ligt nu bewaard in het Felix Pakhuis.

De olympische vlag ligt opgeborgen op het eerste verdiep. © Lotte Lenaerts

Koffiediefstal

Een koffiediefstal, het klinkt heel spectaculair en ook wij stelden ons er veel bij voor. Maar we werden al snel met de beide voeten op de grond gezet want het bleek om kleine diefstallen te gaan tijdens de Tweede Wereldoorlog.

‘Het is niet zo dat het gebouw werd geplunderd door honderden mensen die per se koffie wilden’ – Wouter Goetschalckx, deskundige digitale dienstverlening Felix Archief’

Het Pakhuis werd tijdens de Tweede Wereldoorlog bezet door de Duisters. Alle goederen die hier opgeslagen lagen, werden opgeëist door hen. In die tijd leefde mensen op de rand van armoede en werd er verschillende keren koffie gestolen uit het pakhuis.

Felix Pakhuis beschermd

In 1976 is het Pakhuis officieel een beschermd monument geworden. Het werd opgenomen in de lijst van beschermde historische monumenten, vanwege zijn uniek industrieel historisch pand. Dit wil zeggen dat ze verplicht delen moeten bewaren en niet mogen verbouwen.

Via het Willemdok kom je aan bij de ingang van het Felix Pakhuis. © Caro Thoelen

 

Wist je dat voor het programma ‘Erfgenaam gezocht’ van Axel Daeseleire beelden werden gemaakt in het Felix Archief?

Felix Archief heeft zestien depots waar ze hun dossiers bewaren. Dit is het depot op de eerste verdieping. © Nette Clonen

 

Dossiers van Felix Archief. © Caro Thoelen

 

Benieuwd naar de volledige geschiedenis? Beluister hier het verhaal achter het Felix Pakhuis:

Aan de overkant van het gebouw ligt aan het water het terras van Felix Food Klub met zicht op het MAS en de boten. © Lotte Lenaerts

 

Via deze katrol en de trekkracht van paarden werden de zaken naar boven gehesen. © Nette Clonen

 

Binnen in Felix Food Klub moesten ze de originele bakstenenvloer behouden, deze zie je hier liggen. © Lotte Lenaerts

Felix Pakhuis kende heel wat tegenslagen doorheen de jaren, maar had ook heel wat mooie momenten. Ontdek hier nog wat meer over de geschiedenis dankzij deze handige tijdlijn.

Tekst: Lotte Lenaerts, Caro Thoelen en Nette Clonen, foto: © Nette Clonen, tijdlijn: Caro Thoelen