09/06/2021,

Het Tuchthuis in Vilvoorde: van middeleeuwse burcht tot ‘moderne’ gevangenis

Het Tuchthuis in Vilvoorde is, na de gevangenis van Gent, de tweede ‘moderne’ gevangenis van het land in de achttiende eeuw. Het onroerend erfgoed kent een lange en bewogen geschiedenis. Populair is het Tuchthuis niet altijd geweest, maar vandaag maakt het Tuchthuis deel uit van een grootschalige stadsvernieuwing. Stadsgids André Thys is blij met deze ontwikkeling. 21bis-reporters Mich van Eynde en Sophie Vancoillie bezochten het prestigieuze Tuchthuis voor de reeks Reporting the city.

Maria-Theresia van Oostenrijk geeft op 30 december 1773 de opdracht om een gevangenis te bouwen. Geen gewone gevangenis, een gevangenis met aandacht voor hygiëne, gezondheid en luchtventilatie. In het Tuchthuis was er een mannen- en vrouwenafdeling ver verwijderd van de bewoonde wereld. Het complex kent niet enkel verschillende benamingen maar heeft ook tal van verbouwingen ondergaan. De socio-culturele gevangenis waar heropvoeding centraal stond was geen pretje.

De gevangenen tekenden graffiti op de muren tijdens hun celstraf. © Mich van Eynde

Strategische ligging

De stad Vilvoorde kocht het Tuchthuis is 1981. De ligging van het Correctiehuis is essentieel, want de site bevindt zich aan de Zenne en vlak in het centrum. Toch is er niet altijd sprake geweest van een herbestemming. Lange tijd was er sprake van een afbraak. Personen als André Thys hebben zich tegen deze afbraak verzet. En vandaag is het Tuchthuis onderdeel van Watersite, een stadsrenovatieproject.

De cellen van het niet gerestaureerde deel in het Tuchthuis. © Mich Van Eynde

 

Ben je benieuwd hoe het Tuchthuis er nu uitziet? Bekijk dan onderstaande reportage.

 

Reportage: Mich Van Eynde en Sophie Vancoillie, foto’s: © Mich Van Eynde