13/06/2021,

Hof van Busleyden in Mechelen: ‘Je wordt eigenlijk terug gekatapulteerd in die vroege 16e eeuw.’

Het Hof van Busleyden is een museum in Mechelen. Veel bezoekers vinden hun weg naar de tentoonstellingen op deze historische locatie. Als je binnenwandelt door de poort van het Hof, lijkt het alsof je een heel ander tijdperk betreedt. Het museum dankt zijn sfeer aan de rijke geschiedenis, al is het niet bang om vooruit te denken.

Samuel Mareel, museummedewerker van het Hof van Busleyden is heel passioneel over het museum en zeker over de besloten hofjes: ‘dat is echt een unieke collectie, die zeven besloten hofjes, dat is de grootste van dergelijke in de wereld, dat zijn echt magische zaken om naar te kijken.’ Maar zo is hij ook geïnteresseerd in het Mechels Albast, de Mechelse Popjes en het Koorboek.

Het Hof van Busleyden is niet altijd een museum geweest, zo was het vroeger een stadspaleis van de broers Frans en Hieronymus van Busleyden die na elkaar intrek namen in dit paleis. De broers waren namelijk verbonden aan het Bourgondisch Habsburgse Hof.

Hierna kreeg het voormalig stadspaleis een andere functie, het werd gebruikt als berg van barmhartigheid, waar mensen hun bezittingen of voorwerpen konden binnenbrengen in ruil voor geld. Wanneer ze later het verkregen geld konden terugbetalen, kregen ze hun voorwerpen terug, een pandjeshuis als het ware.

Zo wisten de gebroeders op het Hof ook enkele bekende namen over de vloer te krijgen: ‘het was een heel bekend renaissance-paleis, Erasmus is hier geweest, Thomas More is hier bijvoorbeeld geweest. Ze hadden echt een heel sociaal actief leven.’

Hier stopt de geschiedenis niet, zo was er namelijk tijdens de Eerste Wereldoorlog een grote en verwoestende brand, deze brand verwoestte het gehele interieur en was het gevolg van bombardementen. Het enige wat intact bleef waren de muurschilderingen, de oude trappenhuizen en de buitenmuren. ‘Je moet natuurlijk wel weten dat wat er toen stond ook niet allemaal meer authentiek was, in de 19de eeuw is er heel veel verbouwd aan het museum. Maar dat is ook eigen aan gebouwen.’

Ben je nu al benieuwd naar de volledige geschiedenis en de toekomstplannen van dit museum?
Bekijk dan zeker hier de reportage.

 

Tekst en reportage: Marijs Biebuyck en Jarne Thoelen; foto: ©Jarne Thoelen