13/06/2021

Instrumentmaker Bill Coffindaffer: ‘Deze Kornet is 119 jaar oud’

Wist je dat er in Mechelen een speciaalzaak is voor onderhoud, herstelling en bouw van koperinstrumenten? William ‘Bill’ Coffindaffer helpt jou en je koperblazer graag verder in zijn zaak, ‘restauraties doe ik ontzettend graag’. B.C.Brass is gelegen aan de Frederik de Merodestraat. Naast instrumentmaker is hij ook zelf beroepsmuzikant, gewaagde hoornspeler en dirigent van drie fanfares.

Bill Coffindaffer is geboren in de Verenigde Staten, Oregon om precies te zijn en speelde als tiener de hoorn in de marching band van zijn middelbare school. Dit klinkt misschien gek, maar in de Verenigde Staten is het heel normaal om als high school een fanfare te hebben. Na zijn middelbare opleiding heeft hij nog vier jaar gestudeerd aan een conservatorium in Los Angeles. Daar heeft hij twee Belgen leren kennen, die hem hebben overgehaald aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen onder hoornleraar André Van Driessche te studeren.

Na zijn opleiding in Antwerpen keerde hij terug naar de Verenigde Staten, waar hij professor hoorn werd in Michigan. Na twee jaar trok hij weer naar Europa, deze keer om solo hoorn te worden in het symfonieorkest van Osnabrück in Duitsland. Na vijftien jaar vertrok hij uit Duitsland, zijn Vlaamse vrouw wilde namelijk terug in België wonen. Sindsdien baat hij B.C.Brass uit en hij is ook niet van plan om snel te stoppen.

 

Reportage: Brent Jacobs, camera: Brent Jacobs, geluid: Elias Gijbels, tekst: Brent Jacobs, foto: © Brent Jacobs