13/06/2021,

Jeugdbewegingen laten eigen bier bier brouwen om kas te spijzen

Jeugdbewegingen die hun kas spijzen door eetdagen en fuiven is niets nieuw. Tegenwoordig brouwen enkele jeugdbewegingen hun eigen bier. Brouwerij Beerselect in Gent brouwt grootschalig over heel België. Er zijn ook enkele kleinere brouwerijen die brouwen voor lokale jeugdverenigingen, microbrouwerij Den Triest in Kapelle-Op-Den-Bos is een voorbeeld daarvan. 

De Albatros

Chiro Albatros in Wezel (Balen) brouwden hun eigen bier zo’n jaar geleden. Het bier wordt gebrouwen door Beerselect in Gent. Door corona kunnen ze deze niet verkopen op hun evenementen. Ze maakten een site en ondertussen draaien ze op winst. Zo vertelt Mike Nuyts, leider van Chiro Albatros Wezel.


De affiche van het bier Albatros, gebrouwen door Chiro Wezel © Hanne Boons

Beerselect brouwt voor veel jeugdbewegingen in Vlaanderen. En is daarbij de grootste brouwerij van Gent. Momenteel zijn ze bezig aan renovaties, waardoor het brouwen even stil ligt. 

 

Lokaal brouwen
Microbrouwerij Den Triest brouwt ook voor jeugdbewegingen, maar dit gebeurt meer lokaal. Hun brouwerij is gelegen in Kapelle-Op-Den-Bos en heeft een eigen hopplantage. Ze kunnen zo’n 800 liter bier per dag brouwen. Ook voor hen is corona geen gemakkelijke periode geweest. Niemand durft een bier te starten uit angst dat het niet verkoopt, vertelt Marc Struyf, hij is de eigenaar van de microbrouwerij.

‘Zoals het nu is, is het een ramp, hè’

Recept op basis van je vereisten
Net zoals bij Beerselect mag je ook bij Den Triest je recept zelf samenstellen en heb je inspraak in het brouwen van je bier. Je kan zelf een bier meenemen dat je lekker vindt en op basis daarvan stellen zij een recept samen. Etiketten worden bij Beerselect zelf gemaakt. Bij Den Triest ben je als jeugdbeweging zelf verantwoordelijk daarvoor. 

 

Ben je benieuwd naar hoe dit allemaal in zijn werk gaat?
Bekijk dan de volledige reportage hier: 

Reportage: Marijs Biebuyck
Tekst en Foto: © Marijs Biebuyck