06/06/2021

Kunstinstelling Vooruit in Gent: al 110 jaar cultuur, engagement en verbinding

GENT- De Vooruit in Gent heeft het allemaal meegemaakt: van ontmoetingsplaats voor de Gentse arbeidersbeweging, tot een stal en verblijfplaats van het Duitse leger, tot wat nu een Vlaamse kunstinstelling is. ‘Het gebouw staat stil, maar dat betekent niet dat iets geen andere invulling krijgt’, legt lid van het artistiek team Peter Van den Eede uit. 

Kunstinstelling Vooruit in Gent biedt al meer dan honderd jaar podium aan diverse artiesten. Van wat oorspronkelijk het feestcentrum was van de Gentse arbeidersbeweging, bleef na de Tweede Wereldoorlog niet meer veel over. Het gebouw stond er nog, maar was compleet in verval. In 1982 begon dan de heropbouw naar zijn huidige vorm als kunstencentrum. Nu biedt Vooruit vzw meer aan dan ooit tevoren: van debatten tot filmvertoningen en concerten.

Naamsverandering ‘Vooruit’

Door de eeuwenlange geschiedenis erachter draagt Vooruit al honderd jaar lang zijn naam met trots. Maar eerder dit jaar maakte partijvoorzitter Conner Rousseau bekend dat zijn partij sp.a verder zal gaan met de nieuwe naam ‘Vooruit’. Dit betekent ook een naamsverandering voor de organisatie achter het Kunstcentrum, en dat ligt heel gevoelig. ‘Die naam betekent alles waarvoor wij staan: vooruitgang’, benadrukt Peter Van den Eede

Wil jij weten waarom Vooruit de titel van ‘monument’ verdient? En ben je benieuwd naar wat dit gebouw allemaal heeft doorstaan? Bekijk dan zeker onderstaande reportage:

 

Tekst en reportage: Marie Vandenberghe en Aurelie van Herk, foto’s: © Marie Vandenberghe en Aurelie van Herk