België, land
04/06/2021

PODCAST – ‘Over de vloer’ combineert geschiedenis en journalistiek met een vleugje Chiro

Hoe kan je kinderen warm maken voor geschiedenis? Het is een vraag waar veel leerkrachten, historici en mediamakers mee worstelen. Met de podcast Over de vloer wil historica en 21-bisreporter Sien Demuynck (22) hieraan tegemoet komen. In twee aflevering van elk een tiental minuten laat ze kinderen op een plezante manier kennismaken met het verleden. Want het verleden is geen ver-van-ons-bedshow, maar heeft een directe invloed op wie wij vandaag zijn.

Over de vloer is een podcast voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Maar ook ouders en grootouders zullen zeker enkele leuke weetjes oppikken. Want weet jij wie de eerste stenen wegen in België aanlegde? Of waar de namen van onze weekdagen vandaan komen? Uit onderzoek blijkt dat leerlingen geschiedenislessen moeilijk, saai of irrelevant vinden. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn.

Per aflevering gaat de reeks dieper in op een volk of groepering die mee de Belgische cultuur gevormd heeft. Het land België bestaat bijna 200 jaar, maar de grond onder onze voeten is er al veel langer. Al duizenden jaren wordt er gewandeld, gehuppeld, getrappeld en gereden. De rijken waartoe het grondgebied België behoorde, bepaalden mee wie wij vandaag zijn. Net als de mensen die de grond bewoonden. Door in gesprek te gaan met experts krijgt de podcast journalistiek gewicht, zonder saai of moeilijk te worden. Hoorspelen zorgen voor de nodige afwisseling en een speels gevoel.

De eerste aflevering bekijkt de komst van de Romeinen. In de tweede aflevering komen de Vikingen over de vloer. Beluister beide afleveringen hieronder of via Soundcloud.

 

 

Deze podcastreeks is gemaakt in het kader van de bachelorproef van Sien Demuynck. 

Podcast, tekst en afbeelding: Sien Demuynck, muziek: © Tijs Wylin en YouTube Audio Library, sound effects: YouTube Audio Library, Zapsplat en BigSoundBank