03/06/2021,

Stelplaats in Leuven: vroeger werden er bussen van De Lijn gerepareerd, nu realiseren Leuvense jongeren hier hun dromen

Verschillende jonge en creatieve projecten onder één dak, dat is Stelplaats in Leuven. Laura Gielis, projectcoördinator van Grondplan vzw, botste toevallig op deze ruimte een viertal jaar geleden. De bussen maakten plaats voor onder andere een skatepark, fietsenmaker, sporthal, zeefdrukatelier, nachtclub en zoveel meer. Jongeren krijgen hier gratis de kans om het project van hun dromen te realiseren.

Stelplaats heeft verschillende bewoners onder hun dak zitten. Een van de vele bewoners is Fightclub Leuven. Zij bieden Thaiboks, Engels boksen en gemengde gevechtskunsten aan voor jong en oud in de oude carwash van de bussen. Deze is nu omgetoverd tot sporthal. Scheefdruk is het DIY-project van jeugdhuis Sojo. In het zeefdrukatelier kan je langskomen om je eigen textiel te bedrukken, maar je kan ook deelnemen aan workshops. Stelplaats heeft ook een eigen nachtclub Nacht. Zij bezorgen jou in niet-coronatijden tweewekelijks een onvergetelijke avond (en/of nacht). Atelier Circuler is het hout-en metaalbewerkingsatelier waar creatievelingen langs kunnen komen om hun ideeën uit te werken.

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door BCB (@boucif_custom_bikes)

Boucif Custom Bikes maakt hippe fietsen en hier kan je ook nog eens terecht voor graffiti die je meteen kan uittesten op de legal wall van Stelplaats. In de oude garage bevindt zich Vloer1, repetitieruimtes voor jonge muzikanten. En last but not least Seadbox, de zadenbib van Leuven. Hier breng je zaadjes van planten binnen die je kan ruilen voor andere zaden. Een weg naar meer biodiversiteit.

Fightclub Leuven (© Janah Scheunis)

In ruil voor het gratis onderdak wordt er een sociale bijdrage verwacht van iedereen. Bijvoorbeeld een workshop geven aan jongeren zodat ze kunnen leren hoe je je eigen fiets moet maken of open atelierdagen houden. Op deze dagen kan je dan je eigen project komen uitbouwen en mag je gebruik maken van de vele machines.

Dé hotspot van Stelplaats is het indoor skatepark. De organisatie hierachter is vzweetje, een vzw die skateboarden wil promoten in al zijn facetten. Joas Blancke, mede-oprichter van vzweetje: ‘Leuven had nog geen indoor skatepark en omdat de skate-community hier best groot is, was het dringend tijd dat er ergens plaats voor werd gemaakt.’ Naast de oprichting van het skatepark, biedt de organisatie ook lessen en kampen aan voor jong en oud. Ook de girls-only-sessions zijn razend populair. Zo probeert vzweetje de genderbias in en rond het skateboarden weg te werken. 

Joas Blancke (© Mies Wijns)

Joas: ‘Wij hebben ook een heel sociale insteek. We werken mee aan het project 7Hills.’ Dit is een organisatie die skateparken bouwt in Jordanië. Onlangs zamelde vzweetje nog 4.000 euro in om 7Hills te ondersteunen.

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door vzweetje (@vzweetje)

Heb je zelf zin gekregen om je ideeën vorm te geven? Stelplaats biedt ook de mogelijkheid om éénmalig gebruik te maken van hun ruimtes. Op basis van hoe ver je staat met je project wordt bepaald hoeveel de huur bedraagt. Heel vaak gaat het hier over een bedrag van nul euro omdat iedereen heel erg startend is.

Naast al deze externe projecten bedenkt Stelplaats ook hun eigen concepten. Zo is er binnenkort Stelplaya, een zomerbar waar je vanaf 30 juni terecht kan voor een hapje en een drankje. Daarbij komen ook nog eens concerten, dj-sets, terrasdiners, sporttoernooien, kunstexpo’s en filmavonden op groot scherm. Keuze genoeg dus. 

 

Beluister de volledige audioreportage over Stelplaats hier:

Een overzicht van de verschillende projecten van Stelplaats in een handige tijdlijn gegoten:

Tekst en reportage: Mies Wijns en Janah Scheunis, foto: © Janah Scheunis