02/06/2021

Transit M: van douane naar bruisende jongerenplek

Transit M, vroeger bekend als ‘Perron M’, is een plaats waar verschillende jongerenprojecten hun intrek hebben genomen. De site in Mechelen ligt verscholen achter de industrie van het station van Mechelen en is het makkelijkste te bereiken via het Dijlepad achter Thomas More campus, De Ham. Onze 21bis-reporters Tom De Win en Lennert Goos gingen op onderzoek en ontdekten waar de site mee bezig was.

De naam Transit M komt van Transit wat doorgang of overgang betekent. Daarmee wil Mechelen benadrukken dat ze kansen willen geven aan jongeren om zich te ontwikkelen. De M in de naam komt van Mechelen omdat de site in de stad Mechelen ligt. Door corona kunnen studenten niet meer gaan feesten op het terrein van Transit M. Daardoor zijn er minder inkomsten van drank en inkom voor ‘De Loods’ en ‘De Club’, de opvolger van ‘Club Kamikaze’.

Transit M: Een plek voor jongeren

Maar nu studenten niet meer kunnen feesten in die zalen, gaat dat geld dat de werknemers van Transit M overhouden naar andere dingen. Ze kopen onder andere nieuw materiaal om beter te kunnen werken. En nu ze zich tijdelijk niet meer moeten bezighouden met fuifzalen op te ruimen of fuiven te organiseren voor studenten of studentenclubs, hebben ze tijd om gebouwen die verwaarloosd werden, een likje verf te geven. Sloten die stuk waren, kunnen eruit gehaald worden en er kunnen nieuwe sloten gemonteerd worden in de deuren en ramen.

Studenten, medewerkers en verantwoordelijken van op Transit M, verlangen naar de vrijheid die ze hadden voor covid-19 en hopen snel terug fuiven en cantussen te organiseren. Voor muzikanten die een bandje hebben en even willen repeteren, zijn er repetitieruimtes in ‘de Loods’. Aan de achterkant van ‘de Loods’ kunnen jongeren zich creatief uitleven met spuitbussen, tags en sprays. Daarmee wil Transit M benadrukken dat ze een plek zijn voor jongeren maar ook de negatieve naam die graffiti met zich meedraagt, uit onze samenleving helpen.

Het douanegebouw biedt een onderdak voor ‘Busta Move’, een dansschool voor jong en oud waar je lessen breakdance en freerunning kan volgen. De lessen worden aangepast aan je eigen niveau. De ZALMscholen in het douanegebouw openen op 1 september 2021 en zullen werken in projecten met de leerlingen. ZALM staat voor Zichtbaar Anders Leren Motiveert en met deze scholen willen ze de bouwstenen van goed onderwijs reorganiseren. Dat willen ze doen door een effectievere dagindeling op te stellen, vakoverschrijdende lessen te geven en meer feedback te geven aan de leerlingen. Naast de ZALMscholen heeft ook het ‘Centraal Meldpunt’ van Mechelen zich gevestigd in het Douanegebouw. Het CMP is een verzameling van allerlei CLB’s en zorgt ervoor dat jongeren die dreigen van school gestuurd te worden, beter opgevangen en ondersteund worden.

Niet alleen creatief, maar ook sportief

Het ‘Skatehouse’ op Transit M biedt materiaal aan voor skaters die zich graag uitleven op het park aan de ingang via het Dijlepad. De skaters hebben deze crisis het minste gevoeld. Zij konden, wanneer het mocht, buiten samenkomen in kleine groepjes om te chillen of te skaten. Maar zij konden geen spullen kopen in het ‘Skatehouse’ wanneer de Veiligheidsraad beslist had om de winkels te sluiten. Want daar staat Transit M voor. Ze willen een plek vormen voor jongeren die ‘s middags hun boterhammen willen opeten of creatief willen bezig zijn met radioprogramma’s of muziek willen maken.

Maar er zijn ook andere dingen die je kan doen op het terrein. In ‘den Hangar’, de opvolger van ‘Hangar S’, kan je in het ‘Klimkaffee’ boulderen op verschillende muren. Boulderen betekent dat je klimt zonder touwen en de meeste mensen doen dat voor het mentale aspect en hun zelfvertrouwen. Boulderaars Christophe Geens, Vladimir Theys en later Philippe Weymans stampten het ‘Klimkaffee’ uit de grond in 2011. Ze hebben meer dan honderd routes van verschillende niveaus uitgestippeld in de klimzaal om iedereen de kans te geven om zich als klimmer te ontwikkelen. Naast een klimzaal is het ook een café waar voorbijgangers iets kunnen drinken.

Circolito: van lokaal naar internationaal

Ook ‘Circolito’ is gevestigd in den Hangar.  Het is een circusschool die circustechnieken aanleert aan kinderen en volwassenen. Scholen kunnen een dag reserveren om met een klasgroep daar een dag door te brengen of je kan ook op je eentje in trapezes hangen. De circusschool werd opgericht op 18 januari 2000 in de turnzaal van ‘De Luchtballon’. In de overgang van 2000 naar 2001 verhuisde het project naar de Kapel in het Klein Begijnhof in Muizen. Vooral Jeronimo Terrones, nog steeds de ondervoorzitter van ‘Circolito’, maakte van de circusschool een plek waar mensen van jong en oud circustechnieken kunnen aanleren. In 2006 hebben ze trapezes gehangen in de Kapel waardoor ze meer gespecialiseerd konden lesgeven. In de zomer van 2013 deden ze voor de eerste keer een internationale uitwisseling. Leerlingen van Nederland, Zwitserland en Tsjechië kwamen hier les volgen en Belgische leerlingen gingen in Frankrijk, Duitsland en Marokko hun circustechnieken bijschaven.

Bekijk alle gebeurtenissen van Transit M op een rijtje:

 

Tekst & audio: Lennert Jos Goos en Tom De Win, foto’s: © Lennert Jos Goos, foto van de SkateBowl aan Transit M: © Jeugddienst Mechelen, tijdlijn: Lennert Jos Goos