20/06/2021

Vincent doet aan satanisme: ‘Neen, wij offeren geen kinderen’

Satanisme, ook wel gekend als Luciferianisme is een religie met een eigen Bijbel en eigen rituelen. Toch wordt het vaak foutief weergegeven in films of series. Vincent doet aan Satanisme en ergert zich dagelijks aan stereotypen die rond zijn geloof bestaan.

In de christelijke Bijbel wordt Satan gezien als alles wat slecht: hij heerst over de onderwereld en straft daar iedereen. Satan, ook wel gekend als Lucifer, was eerst een aartsengel die zich afzette van God. Satanisten zien dit als een voorbeeld, zij leven individualistisch en voeren rituelen uit om zichzelf te ontwikkelen en invulling te geven aan hun leven.

Symbolen en rituelen worden in de filmwereld vaak eenzijdig voorgesteld: bloed, dieren- of mensenoffers, donkere kleuren en af en toe wat vuur erbij. Volgens Vincent kan een ritueel voor iedereen anders zijn. Hij maakt spell jars en offert een gedicht of tekening.

Wil je weten of jouw idee over satanisme juist is? Kijk dan naar de reportage hieronder.

Tekst: Marie Vandenberghe, video: Marie Vandenberghe, foto’s: Marie Vandenberghe