30/09/2021

Dancings en discotheken na anderhalf jaar terug open

Na achttien maanden mag er vanaf vrijdag 1 oktober weer binnenskamers gefeest worden. Dancings en discotheken mogen de deuren openen na een lange sluitingsperiode door COVID-19 en op café mag er weer gedanst worden. ‘Ik kreeg 29 aanvragen om mijn fuifzaal op 1 oktober te huren’, zegt Thomas Anthoni, zaakvoerder van de nachtclub Rumba & Co in Leuven. 

Er mag binnenin terug gefeest worden, een grote sprong richting volledige vrijheid na achttien maanden vol regels. ‘De Rumba & Co heeft twee formules: enerzijds verhuur ik de ruimte en anderzijds organiseer ik zelf evenementen. Vrijdag 1 oktober is de zaal verhuurd aan een Leuvense studentenvereniging. 2 oktober, 9 oktober en 16 oktober zijn er wel drie grote evenementen om de heropening te vieren’, aldus Anthoni.

Nog niet volledig regelvrij

Waar moet je het Covid Safe Ticket tonen? Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen danscafés en discotheken: bij het eerste hoef je je coronapas niet te tonen, in discotheken wel. Anthoni: ‘Met de nieuwe maatregelen moeten wij het Covid Safe Ticket niet meer vragen, maar ik denk dat we het voor de veiligheid wel gaan doen.’ Bij evenementen indoor met meer dan 500 bezoekers moet het Covid Safe Ticket ook voorgelegd worden.

Daarnaast moet er voldoende ventilatie zijn en is het verplicht CO2-meters omhoog te hangen om de luchtkwaliteit in de gaten te houden. ‘Ik heb vijf jaar geleden al een zeer uitgebreid ventilatiesysteem geïnstalleerd. Vroeger was dat voornamelijk voor de warmte, maar nu komt dat goed uit om de luchtkwaliteit te bevorderen’, zegt Anthoni.

Verlies en winst

‘We gaan de coronacrisis nog zeker een dik jaar met ons meedragen’, aldus de zaakvoerder. Achttien maanden sluitingstijd is een nachtmerrie voor elke ondernemer. ‘Je doet natuurlijk geen zaak anderhalf jaar dicht om gewoon premies te krijgen van de overheid. We hebben op één maand na volledig onze huur moeten betalen. Veel kosten hangen ook samen met het verbruik. Vaten bier moet je natuurlijk niet kopen als er geen volk is.’

Als de coronacrisis ons één ding gegeven heeft, is het wel tijd. ‘We hebben van de tijd gebruik gemaakt om zware verbouwingen te doen. Er ligt een nieuwe vloer, er is een nieuwe DJ-booth, alles is echt tip top in orde. Ik heb niet anderhalf jaar met mijn vingers liggen draaien’, zegt Anthoni.

Studentenleven terug

De heropening valt voor studenten op een goed moment: met de start van het academiejaar. Het studentenleven met hier een daar een feestje kan terug zijn normale gangetje gaan. Student Journalistiek aan de hogeschool Thomas More in Mechelen Wout Van Springel: ‘Ik ga vrijdag naar het dansfeest I want to dance again georganiseerd door de Vlaamse radiozender Studio Brussel in het sportpaleis in Antwerpen. Enerzijds is corona nog niet volledig van de kaart. Er worden nog steeds mensen opgenomen en je kan er nog steeds ernstig ziek van worden. Anderzijds is I want to dance again een maatstaf om het nieuwe normaal terug op te pikken.’

 

Tekst: Maaike Huegaerts, eindredactie: Amber De Pau
Foto: © Dennis Vd Haegen, Sunset Photography