27/09/2021

Duitse stemmen zijn geteld: wat na Merkel?

De SPD van Olaf Scholz heeft de Duitse verkiezingen gewonnen. Daarmee stoten ze de partij van voormalig bondskanselier Angela Merkel CDU/CSU na 16 jaar van de troon. Ook die Grünen behalen een historisch resultaat, hoewel minder groot dan verwacht. 

Na 16 jaar is de christendemocratische CDU/CSU niet langer de grootste partij van Duitsland. Met 24,1% behaalde ze de laagste score sinds haar oprichting in 1949 en is ze nu de tweede grootste partij. De sociaaldemocratische SPD kan zich vanaf heden de grootste partij van Duitsland noemen. Zij stijgen met 5,2% procentpunt naar 25,7%. Die Grünen en de liberale FDP volgen met enige tussenruimte op de derde en vierde plaats. Wat volgt belooft een lastige coalitievorming te worden die de sociaal-economische koers van Europa’s grootste economische macht voor de komende vier jaar zal bepalen.

Moeilijke evenwichtsoefening

Volgens professor Ferdi De Ville, docent politieke wetenschappen aan de Universiteit Gent, kunnen deze verkiezingen op geen enkele manier onderschat worden. ‘Duitsland staat voor belangrijke uitdagingen zoals de moeilijke evenwichtsoefening tussen progressief klimaatbeleid en een competitieve industrie. Ook valt nog af te wachten hoe Duitsland zich onder de nieuwe bondskanselier op Europees niveau zal ontwikkelen.’

Het verrassende resultaat van de christendemocratische partij valt vooral te wijten aan het vertrek van Merkel. ‘De populariteit van de CDU/CSU is de laatste weken gedaald omdat mensen beseften dat het niet meer de partij van Merkel was, maar van opvolger Laschet’, aldus professor De Ville. ‘Met het vertrek van Merkel bleef de partij ietwat gezichtsloos achter met een bijzonder onpopulair boegbeeld die tijdens de campagne verschillende uitschuivers opeenstapelde.’ Hiermee verwijst hij onder andere naar de kapitale fout die Laschet maakte door zich lachend te laten fotograferen in het overstroomde rampgebied Erfstadt.

Grote schoenen

Anna (25), die gedurende haar middelbare schooltijd in Duitsland woonde, is vooral teleurgesteld in het resultaat van die Grünen: ‘Er is een generatiekloof voelbaar in het stemgedrag. Mensen onder de 30 stemden veelal groen, terwijl de oudere generatie minder leek mee te stappen in dit verhaal.’ Voor haar is het ook vooral wennen dat de vertrouwde bondskanselier ‘Mutti’ Merkel uit de politiek stapt en ze ziet niet meteen een waardige opvolger. Ook professor De Ville is het hiermee eens: ‘Merkel had nog altijd een approval rating van 80%. Dat is ongezien na zo’n lange regeerperiode. Het zijn grote schoenen die haar opvolger moet vullen.’

Tekst: Matisse Van der Haegen en Liam Verbinnen, eindredactie: Amber De Pau

Foto: Heinrich-Böll-Stiftung (CC BY-SA 2.0)