30/09/2021

Mondmaskerplicht in hogescholen en universiteiten blijft ook na 1 oktober

Vanaf morgen vallen in Vlaanderen heel wat coronamaatregelen weg. In tegenstelling tot middelbare scholen, zien we bij hogescholen en universiteiten nog geen veranderingen. ‘Voorlopig handhaven we dezelfde regels als voordien’, deelt Stijn Coenen, Algemeen Directeur van de Thomas More hogeschool, mee.

Vanaf 1 oktober veranderen in Vlaanderen de huidige coronamaatregelen. Je moet dan alleen nog een mondmasker dragen op het openbaar vervoer, bij zorginstellingen en bij niet-medische contactberoepen zoals kappers en schoonheidsspecialisten. Op de middelbare scholen, op de werkvloer en in winkels zijn mondmaskers niet meer verplicht. Alleen op hogescholen en universiteiten vallen deze nog niet weg, dat meldt Stijn Coenen.

‘Zodra het kan, zullen ook wij de mondmaskerplicht loslaten’ – Stijn Coenen, Algemeen Directeur bij Thomas More

‘Voorlopig handhaven we dezelfde regels als voordien op Thomas More’, kondigt Coenen aan. Dat wil zeggen dat je je mondmasker alleen mag afzetten als je op anderhalve meter afstand van anderen zit. In de gangen of drukke aula’s moet je je mondmasker nog altijd dragen. ‘We doen dat op basis van het advies van onze preventiedienst’, ligt Coenen toe. ‘We gaan hierover ook in overleg met andere hogescholen en de KU Leuven.’

Toekomst onzeker

Het is nog niet duidelijk of er binnenkort veranderingen aankomen. Vanaf morgen zal je er alvast geen opmerken op je campus. ‘Zodra het kan, zullen ook wij de mondmaskerplicht loslaten’, aldus Coenen.

Tekst: Hanne Van Oeckel, eindredactie: Hanne Van Daele
Foto: Brian Asare via Unsplash