27/09/2021

Start nieuw academiejaar voor universiteitsstudenten: ‘Les krijgen op de campus houdt mij gemotiveerd’

Rollende trolley’s, een zwerm aan fietsers en ijverige studenten in de bib. De studentensteden bloeien weer open nu het nieuwe academiejaar is gestart. Vorige week openden de hogescholen al hun deuren, vandaag zijn de universiteiten aan de beurt. Alle studenten kunnen weer voltijds op de campus les volgen, een opluchting voor veel eerstejaars.

© Rien Syen

Rien Syen (18) startte vandaag aan de opleiding Chemie aan de Universiteit Antwerpen. ‘Toen ik vandaag naar de campus fietste, kreeg ik toch wat stress’, geeft Rien toe. ‘Dan zit je daar, in een aula vol onbekende gezichten.’ Achteraf ontdekte hij de studentenvereniging van zijn faculteit. ‘Het is wel leuk om te horen dat je nog zoveel na de lessen kan doen. Ook het feit dat we terug op de campus les kunnen volgen, zorgt ervoor dat ik gemotiveerd blijf.’ Zijn mondmasker moest in de aula nog opblijven. ‘Er werd duidelijk aangegeven dat we ons mondmasker niet mochten afzetten. We zaten in een volle aula, dus we konden geen afstand houden.’

‘Daar zit je dan in een aula vol onbekende gezichten’

Voorlopig zijn de mondmaskers dus nog niet volledig uit beeld. Op de Vlaamse campussen zijn ze nog steeds verplicht. Enkel wanneer een student gaat neerzitten en voldoende afstand kan bewaren, mag hij zijn mondmasker afzetten. In Brussel geldt er een volledige mondmaskerplicht, ook tijdens de colleges moeten de studenten het ophouden.

Tekst: Hanne Van Oeckel, eindredactie: Hanne Van Daele
Foto: Dom Fou via Unsplash