30/09/2021

Studenten organiseren tentoonstelling ‘ON’ met kunstwerken van parkinsonpatiënten

Drie Executive MBA-studenten zetten dit weekend in kader van hun opleiding een tentoonstelling op poten, in samenwerking met Medinet.tv en de Vlaamse Parkinson Liga. In de Mechelse bibliotheek Het Predikheren stellen ze kunstwerken tentoon gemaakt door mensen met parkinson. De expo is gratis te bezoeken van vrijdag 1 tot en met zondag 3 oktober 2021.

‘De naam “ON” verwijst naar de zogenaamde on/off-periodes die mensen met parkinson ervaren’, legt student Veronique Dewilde uit. Samen met haar medestudenten Liesbet Thijs en Petra Truant wil ze de creativiteit van mensen met parkinson in de kijker zetten.

Ongeneeslijke ziekte

‘Parkinson is een ziekte waarbij bepaalde hersencellen langzaam afsterven’, verduidelijkt Vlaams Instituut Gezond Leven op haar website. ‘Het is een complexe ziekte die zich uit in verschillende, uiteenlopende symptomen. Trillen of beven is een van de meest gekende symptomen. Andere, veelvoorkomende symptomen zijn: stijve ledematen, moeite met stappen, trage bewegingen, evenwicht- en coördinatieproblemen …’ Er is tot op heden geen geneesmiddel voor parkinson.

‘Je creatief uitdrukken doet deugd, zeker wanneer je leeft met een chronische ziekte’

‘Mensen met parkinson worden meestal aan het woord gelaten om te getuigen over hun ziekte’, vindt Miek Van der Wee, voorzitter van de Vlaamse Parkinson Liga. ‘Maar mensen met parkinson zijn zoveel meer dan hun aandoening. Je creatief uitdrukken doet deugd, des te meer wanneer je leeft met een chronische ziekte.’

De tentoonstelling is een combinatie van verschillende kunstvormen. © Veronique Dewilde

Kunst voor iedereen

‘We wilden een sfeervolle locatie, weg van ziekenhuizen en de medische wereld’, aldus Dewilde. Vandaar de keuze voor de gerenoveerde bibliotheek Het Predikheren als locatie. De tentoonstelling is een combinatie van beeldhouwwerken, tekeningen, schilderijen, fotografie en poëzie. ‘De kunstenaars hebben volledige artistieke vrijheid gekregen’, vervolgt Dewilde. ‘Sommige patiënten waren voor dit project al creatief bezig, maar anderen hadden bij wijze van spreken nog nooit een penseel vastgehad. Een van de patiënten heeft zichzelf leren schilderen via YouTube. De tentoonstelling bewijst dat kunst voor iedereen is en dat je niet moet aarzelen om gewoon te proberen.’

 

Sommige patiënten schilderden voor dit project voor het eerst. © Veronique Dewilde

De tentoonstelling kan je bezoeken op vrijdag 1 oktober van 10.30 uur tot 17 uur, zaterdag 2 en zondag 3 oktober van 10 uur tot 16 uur in Het Predikheren (Goswin de Stassartstraat 88, 2800 Mechelen). 

Tekst: Hanne Bral, eindredactie: Igor Bulcke
Foto: © Veronique Dewilde