30/09/2021

Universiteit Antwerpen richt eerste Belgische alcoholpolikliniek voor jongeren op

De Universiteit Antwerpen start de eerste alcoholpolikliniek in België om kinderen en jongeren met alcoholproblemen te behandelen. Volgens initiatiefnemer professor Guido Van Hal is het de bedoeling om de jongeren niet enkel fysiek te behandelen, maar ook op te volgen en te sensibiliseren. Daarnaast zullen gegevens verzameld worden om in de toekomst gerichter te kunnen ingrijpen.

Sinds de coronacrisis is het alcoholgebruik bij jongeren drastisch gedaald, maar professor Van Hal verwacht dat dit snel weer zal stijgen naar het niveau van voor corona. Daarom richt hij in samenwerking met Nederlands kinderarts Nico van der Lely de eerste Belgische alcoholpolikliniek op in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Van der Lely heeft in Nederland ook al twaalf van deze alcoholpoli’s opgericht, waar het een groot succes is. Via interactieve websites en begeleiding door een kinderpsycholoog worden de jongeren voorgelicht over alcoholmisbruik. Ook wordt er meteen een terugkeermoment afgesproken om de jongeren te kunnen opvolgen.

Gegevens verzamelen

In de polikliniek gaat de Universiteit Antwerpen ook gegevens verzamelen over de jongeren. Volgens professor Van Hal zijn er nu bijna geen gegevens over waarom ze drinken, hoeveel ze drinken en welke socio-economische achtergrond ze hebben. Deze informatie kan helpen om het probleem in de toekomst gerichter aan te pakken.

Tekst: Liam Verbinnen, eindredactie: Amber De Pau
Foto: © Julia Nastogadka via unsplash