30/09/2021

Wel Jong Niet Hetero houdt petitie voor meer steun van Vlaamse overheid

Wel Jong Niet Hetero, Vlaamse jeugdorganisatie voor LGBTQ+-jongeren, startte op 22 september de petitie #safetynotfound tegen de beslissingen van minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V). Die kondigde op 15 september aan dat er de komende vier jaar €1,54 miljoen extra ter beschikking staat voor jeugdzorg in België, maar niet voor LGBTQ+-jeugdorganisaties. Volgens woordvoerder Senne Misplon leidde dit tot grote verontwaardiging bij Wel Jong Niet Hetero.

Op 15 september pakte Benjamin Dalle, minister van Jeugd en Media, groots uit met zijn som van €1,54 miljoen euro voor extra ondersteuning aan jeugdwerk voor de komende vier jaar. Jeugdorganisaties voor LGBTQ+-jongeren, zoals Wel Jong Niet Hetero, mogen echter niet mee-eten van die grote pot. Meer zelfs, de middelen verminderen voor de vereniging. ‘Onbegrijpelijk’, reageert woordvoerder Senne Misplon. ‘LGBTQ+-jongeren ervaren dagelijks (micro-)agressie. Ook in het nieuws werd dit het afgelopen jaar meer dan duidelijk. Denk maar aan de moord op David Polfliet, of de verspreiding van anti-LGBTQ+-stickers in Antwerpen.’

#safetynotfound

Naar aanleiding van de beslissing van minister Dalle, startte Wel Jong Niet Hetero op 22 september een petitie genaamd #safetynotfound. Een verwijzing naar de gekende 404 error page not found op computers. ‘Met deze petitie vragen we om een extra investering van de politici en gaan we dus graag in dialoog met de minster van Jeugd, maar ook minister van Sport Weyts (N-VA) en minister van Gelijke Kansen Somers (Open Vld) om te bepalen hoe we het hoge onveiligheidsgevoel bij LGBTQ+-jongeren in Vlaanderen kunnen oplossen’, aldus Senne Misplon. De petitie haalde op 29 september meer dan 15500 stemmen en heeft voorlopig geen einddatum.

Inconsequentie van minister Dalle

In het verleden leek minister Dalle nochtans betrokken te zijn met de veiligheid van LGBTQ+-jongeren. Dit liet hij blijken met zijn 21 aanbevelingen voor jeugdwerk, waarin tips gegeven werden omtrent de omgang met LGBTQ+-jongeren in jeugdorganisaties. Een voorbeeld hiervan is ‘Behoud, ondersteun en versterk het bestaande aanbod van doelgroep-specifieke organisaties die veilige ruimtes bieden binnen een gevarieerd jeugdwerkaanbod. Luister naar de noden van deze organisaties, die gaan vaak richting welzijn.’ Een aanbeveling die niet overeenkomt met zijn beslissing om steun aan LGBTQ+-jeugdorganisaties te verlagen.

Tekst: Olivia Stalpaert, eindredactie: Hanne Van Daele
Foto:  © Wel Jong Niet Hetero