27/09/2021

Start vierde kwartaal vrijdag 1 oktober: wat zijn de 475 uren?

Werk je als jobstudent? Dan weet je misschien dat vrijdag 1 oktober het vierde kwartaal start. Maar hoe zit het nu weer met die urenteller? Welke bijzondere maatregelen zijn er omwille van COVID-19? Onze 21bis-reporters Maaike Huegaerts, Hanne Bral en Olivia Stalpaert zetten het belangrijkste op een rijtje.

In normale omstandigheden mag je als student maximaal 475 uren per jaar werken, maar omwille van COVID-19 is dat dit jaar de hoogte ingeschoten. De uren van het derde kwartaal (1 juli tot 30 september) tellen niet mee voor je overige uren, waardoor studenten afgelopen zomer zoveel mochten werken als ze wilden. Vrijdag 1 oktober start het vierde en laatste kwartaal van 2021, maar of je uren terug meetellen is nog niet bekend.

Sociale bijdragen en kinderbijslag

De sociale bijdrage is een som geld die jouw werkgever doorstort aan de overheid. Het socialezekerheidsstelsel is een opvangnet voor individuele personen of gezinnen die tijdelijk geen inkomen hebben. Bij een gewone job betaal je doorgaans een socialezekerheidsbijdrage van 13,07 procent van je brutoloon, maar als student is dat maar 2,71 procent. Werk je meer dan 475 uren? Dan betaal je de normale sociale bijdragen.

Kinderbijslag is een bijdrage van de overheid die je ouders elke maand ontvangen voor de zorg van hun kind(eren). Als je jonger bent dan 18 jaar heb je onvoorwaardelijk recht op kinderbijslag, ongeacht hoeveel je werkt. Na die leeftijd kan je je kinderbijslag verliezen vanaf het 476ste uur dat je als jobstudent werkt.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door 21bis (@weare21bis)


Wil je meer informatie over werken als jobstudent? Dan kan je terecht op de website van Student@work.

Tekst: Maaike Huegaerts, Hanne Bral en Olivia Stalpaert, eindredactie: Hanne Van Daele
Foto: © Maaike Huegaerts